Aan de kleine klok hangen

Bezinningsdag kerkenraad
Aan de kleine klok hangen

Heel vreemd. Als er tijdens een commercial ‘Nadere informatie’ wordt gezegd, versta ik altijd ‘Na de reformatie’. Vandaar misschien dat ik nu aan een kleine klok van na de reformatie hang. Het is een bruidsklokje. De koster trekt onderwijl aan de grote, de doodsklok. Worden ze tegelijkertijd geluid, dan is er sprake van een feest. En dat is het. Feest. Hoe vreugdevol is het niet om zomaar op een zaterdagmiddag de klok te mogen luiden van een prachtige protestantse dorpskerk in het oosten van ons land! De roodbruine koeien komen nieuwsgierig naar de ramen. Het pleintje wordt bewaakt door indrukwekkend hoge eiken, nog vol in opgloeiend blad. De koster maant mij het rustiger aan te doen. Oeps. Laat het touw van het bruidsklokje maar even vieren. Veel dorpbewoners zullen zich afvragen wat er aan de hand kan zijn. Kerkgangers herkennen meestal feilloos de hand van de klokkenluider. De mijne zullen ze niet thuis kunnen brengen. Wie wel thuisgebracht moet worden is de voltallige kerkenraad. Vandaar dat we de klok luiden. Ik heb de diakenen, ouderlingen en dominee erop uit gestuurd. Met een opdracht. Alleen gaan, stil zijn en kijken. Zie de indrukwekkende natuur. Ervaar de heiligheid van het alledaagse. Gewaar zijn is te beoefenen. En daar komt dankbaarheid van.

En dan: glanzende ogen en wrijvende handen, de oogst van een eenzame wandeling. De kerkenraad druppelt weer binnen. Na de reformatie. Wijsheid weet ons hier ook te vinden. Omdat we leeg durven luisteren. De buiten opgedane inzichten zouden zo met de wind uit Tibet kunnen zijn gekomen. De Geest waait waarheen zij wil. Met nadere informatie strooit zij gul en guitig:

‘We zijn hier op aarde om te waarderen en te begrijpen. We zijn hier niet om te oordelen. We treden de ander niet in angst, maar in liefde tegemoet. Dat zal onze naaste doen openbloeien.’

Annemiek Schrijver

Oecumenische Internetdienst Olst Wesepe
datum en tijdstip 07-06-2020 om 9:30
Vanwege het Coronavirus is er een gezamenlijke internet kerkdienst vanuit Olst. Muziek en zang komt van een deel van het koor Ardente uit Boskamp.meer details

datum en tijdstip 10-06-2020 om 19:00
De kerk is geopend van 19:00 tot 20:00 uur voor een ieder die er behoefte aan heeft even in de kerk te zijn, een kaarsje aan te steken of voor een gebed in deze moeilijke tijd.meer details

Internetdienst Olst Wesepe
datum en tijdstip 14-06-2020 om 9:30
Vanwege het Coronavirus is er een gezamenlijke internet kerkdienst vanuit Olst.  meer details

Kerkdienst  van Klein-Salland bekijken?

Gezamenlijke Pinksterdienst van Klein-Salland vanuit Wijhe van zondag 31-mei;   klik hier

Helaas zijn er in het begin technische problemen met het geluid geweest. Na een half uurtje waren deze opgelost.