75 Jaar Vrijheid

11 april  1945-2020

Ondanks dat Corona ons dagelijks bezig houdt is er meer om bij stil te staan.
Het is op 11-april-2020  75 jaar geleden dat Wesepe bevrijd werd door de Canadezen.

Helaas werd in de nacht van 10 op 11 april 1945, één dag voor de bevrijding van Wesepe,  de uit 1837 stammende beltmolen van de fa. Dieperink in opdracht van de bezetters in brand gestoken.
Vanwege alle Corona maatregelen kunnen we onze vrijheid nu niet uitbundig vieren. Zoals de onthulling van een Oorlogsmonumentje nabij onze kerk.
Toch is het goed om ook nu bij onze vrijheid stil te staan.

In het kerkelijk archief staat een brief van Dominee Miskotte over de dag dat Wesepe bevrijd werd.
Hier een kort stukje uit deze brief:

Woensdag 11 april 1945
Meester Bos meldde mij zéér vroeg (half zes ‘s ochtends) aan huis dat het dorp bevrijd was.
De Canadezen stonden bij (die nacht afgebrande) molen van Dieperink. Ik erheen.
We hadden een angstige nacht in de kelder doorgebracht.
Nadat in de vooravond (10 april dus) steeds groepjes Duitse soldaten langs de pastorie richting Raalterweg trokken.
Ook de Duitsers die nog in ons huis bivakkeerden, trokken tegen de schemer weg.

Uit het kerkelijk archief van de Protestantse Gemeente Wesepe  ( in bewaring bij het Historisch Centrum Overijssel).

De gehele brief kunt u vinden op de site van het Weseper Erfgoed.

Ook de Stentor heeft aandacht besteed aan de bevrijding van de dorpen in Salland: deel 5 en deel 6.

Oecumenische Internetdienst Olst Wesepe
datum en tijdstip 07-06-2020 om 9:30
Vanwege het Coronavirus is er een gezamenlijke internet kerkdienst vanuit Olst. Muziek en zang komt van een deel van het koor Ardente uit Boskamp.meer details

datum en tijdstip 10-06-2020 om 19:00
De kerk is geopend van 19:00 tot 20:00 uur voor een ieder die er behoefte aan heeft even in de kerk te zijn, een kaarsje aan te steken of voor een gebed in deze moeilijke tijd.meer details

Internetdienst Olst Wesepe
datum en tijdstip 14-06-2020 om 9:30
Vanwege het Coronavirus is er een gezamenlijke internet kerkdienst vanuit Olst.  meer details

Kerkdienst  van Klein-Salland bekijken?

Gezamenlijke Pinksterdienst van Klein-Salland vanuit Wijhe van zondag 31-mei;   klik hier

Helaas zijn er in het begin technische problemen met het geluid geweest. Na een half uurtje waren deze opgelost.