Het kerkgebouw

Het kerkgebouw begin 20e eeuw.
Het kerkgebouw

In oude geschriften wordt deze kerk voor het eerst genoemd in 1348.
Het is een eenbeukig Gotisch gebouw. Schip en toren dateren uit de 14e eeuw, het koor en de steunberen uit de 15e eeuw. De toren werd in de 17e eeuw verhoogd en voorzien van het huidige torendak.

Kerk en toren zijn opgetrokken van baksteen.

Tarieven huur Kergebouwen Tarieven huur Kergebouwen
Tarieven huur Kerkgebouwen

Bezichtiging

De kerk is van binnen te bezichtigen half mei tot half september op alle donderdagen van 11 tot 15 uur.

Het hele jaar door is bezichtiging op aanvraag mogelijk 0572 381823.

Kerkplein

Het kerkplein, dat in 2010 gerenoveerd werd, vormt met de oude beuk het hart van het dorp.

Door de gebrandschilderde ramen valt het morgenlicht de kerkuimte binnen.

Avondmaalstafel en grafzerk

De avondmaalstafel is een geschenk van de familie Kloosterboer van 'De Vels" op 30 maart 1945.

De grafsteen is van Unico Ripperda, overleden in 1566 en zijn vrouw Judith van Twicklo. Zij streden voor vrijheid van godsdienst.

Linkerraam

Barmhartige Samaritaan
Linkerraam

De gebrandschilderde ramen zijn in 1938 aangebracht. Ze zijn vervaardigd door de Deventer glazenier Bokhorst. Beide ramen zijn een schenking van mej. W.A. Kreiken als eerbetoon aan haar grootvader, de predikant Egbert Kreiken, die de langstlopende ambtstermijn van Wesepe had.

Rechterraam

De Verloren zoon
Rechterraam

Middenraam

Het gebrandschilderde spitsboograam werd aangebracht in 1950. Het is vervaardigd door de glazeniers Johan en Femina Schilt-Geesink te Laren. De afbeelding is een compositie van de stal in Bethlehem en de Drie Koningen. Ook zijn Unico van Ripperda en Judith van Twicklo afgebeeld, het echtpaar dat in het koor onder de gebeeldhouwde grafsteen begraven ligt.

Het doopvont

Het doopvont is vervaardigd van Bentheimer zandsteen en dateert ongeveer uit de 13e eeuw. Vanaf de 17e eeuw heeft het buiten gestaan, waardoor het zwaar gehavend is geraakt. In 1950 kreeg het de huidige plaats en werd het voorzien van een doopbekken. Op de vier hoeken zijn nog sporen te vinden van de leeuwen die het doopvont dragen.

Het orgel

Het orgel werd in 1876 gebouwd door de orgelbouwer Holtgräve. Het werd in 1894 door de kerk aangekocht. Het wordt vanaf de zijkant bespeeld. Rechts is de trap die naar de orgelgaanderij voert.

De klokken

In de toren hangen twee klokken. De grote klok dateert van 1699 en is gemaakt door de Deventer klokkengieter Gerhard Schimmel. De kleine klok is net zo oud als het koor en dateert uit 1502.

Nog steeds roepen ze iedere zondag met hun bronzen stemmen de mensen op naar de kerk te komen.

onder het dak

Hier zien we de bovenkant van het gewelf van het koor.

Het oudste gedeelte van de kerk is het schip, dat dateert uit de veertiende eeuw.

Gebinte

Zoals het houten gebinte het kerkgebouw overeind houdt, zo houden de vrijwilligers de gemeente in stand.

De Beukenoot

De kinderen van de zondagsschool legden de eerste steen.
De Beukenoot

Omdat er in 1950 behoefte was ontstaan aan meer ruimte, werd er bij de kerk een vleugel aangebouwd. Dit gebouw is jarenlang het "Jeugdgebouw'' genoemd, maar sinds de renovatie in 2012 heeft het de naam Beukenoot gekregen. Het bestaat uit een consistoriekamer, een aula, een moderne keuken, een zaal die te verdelen is in twee aparte ruimtes en twee toiletten.

Behalve voor jeugdactiviteiten worden deze ruimtes gebruikt voor vergaderingen van de kerkenraad. De Beukenoot is ook in gebruik bij alle groepen die met de kerk verbonden zijn en het fungeert als een ontvangstruimte bij begrafenissen en festiviteiten. Ook worden de aparte ruimtes verhuurd.

Boekje

Er is een mooi uitgevoerd en informatief boekje te koop over de geschiedenis van het kerkgebouw en de gemeente.

Verkrijgbaar voor vijf euro tijdens de openstelling en op aanvraag.

datum en tijdstip 16-08-2020 om 9:30
Inzameling: Diaconie KIA Zending en Kerkbeheer Onderhoud Kerkelijke gebouwen.

datum en tijdstip 23-08-2020 om 9:30
Inzameling: Diaconie Bloemenfonds en Kerkbeheer Onderhoud Kerkelijke Gebouwen

datum en tijdstip 30-08-2020 om 9:30
Inzameling: Kerkbeheer en Diaconie
Vanwege de Corona gelden speciale regels. Klik hier voor info!meer details

Klein-Salland Kerkdienst vanuit  Olst van zondag 2 augustus bekijken: klik hier.

PG Olst van zondag 9 aug; klik hier

PG Wijhe van zondag 9 aug; klik hier