|
|
Samenwerkingsverband KleinSalland
Samenwerkingsverband KleinSalland
Samenwerkingsverband Klein Salland
Een mijlpaal
Op 3 maart 2022 hebben de vier kerkenraden van Klein Salland in een gezamenlijke kerkenraadsvergadering besloten om een volgende stap te zetten in de samenwerking. Er is unaniem ingestemd met het voorstel om nu een formele samenwerkingsovereenkomst Klein Salland aan te gaan. Daarmee is bekrachtigd dat we nu steviger aan elkaar verbonden zijn in ons streven om, ook in de nabije toekomst, in elk van de vier dorpen een christelijke geloofsgemeenschap actief te laten zijn. Binnenkort wordt de overeenkomst bekrachtigd met een handtekening. In de kerkbladen zal meer informatie gegeven worden.
Wie de samenwerkingsovereenkomst wil lezen, compleet met bijlagen waarin onder meer de verantwoordelijkheden van het Breed Overleg zijn benoemd, klik dan nu op overeenkomst.
Ook ds. Klaas van der Kamp (Classis predikant Overijssel-Flevoland) heeft hierover een artikel op zijn website geplaatst. Klik hier om dit artikel te lezen.
|
|
Vertrouwenspersoon
Vertrouwenspersoon
De kerk, een veilige plaats voor iedereen
"Vertrouwenspersoon"
Het lijkt zo vanzelfsprekend. In een gemeente van de Protestantse Kerk voel je je veilig. Leden behandelen elkaar met respect. Mensen met speciale taken en opdrachten maken geen gebruik van hun positie ten koste van anderen. Kinderen en jongeren kunnen ongestoord meedoen. Helaas gaat dat niet altijd en overal op. Ongewenste intimiteiten en situaties van misbruik komen helaas ook in de Protestantse Kerk voor. Evenals dat er mensen zijn die niet integer handelen.
Er zijn allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag. Iemand maakt misbruik van zijn of haar positie/rol ten opzichte van een ander lid van de gemeente. Soms voelt iemand zich daar meteen ongemakkelijk bij. Maar soms voelt dat niet vervelend en kan de belangstelling ook fijn zijn. Later dringt door dat er sprake is van misbruik.
Heel belangrijk is dat degene die namens de kerk actief is verantwoordelijk is voor het bewaken van de grenzen, niet de ander.
Binnen de Protestantse Kerk Nederland wordt hard gewerkt aan het tot stand brengen van een Veilige Kerk voor iedereen. Ook wij, als gemeenten van Klein Salland, willen een veilige omgeving voor onze gemeenteleden. Dus hebben we als kerkenraden van Klein Salland daartoe beleid opgesteld en is er een vertrouwenspersoon aangesteld. Gemeenteleden, bezoekers en gasten op het kerkelijk erf binnen Klein Salland kunnen te maken krijgen met negatieve ervaringen of niet integer handelen. Als men daarmee niet naar een vertegenwoordiger van de kerk durft te gaan, dan is er de vertrouwenspersoon die luistert en verder zal helpen.
De vertrouwenspersoon voor de gemeenten van Klein Salland is Marianne Nijmeijer-Maris. Woonachtig in de gemeente Hellendoorn. Zij is deskundig op genoemd terrein. In alle gevallen zal zij de vertrouwelijkheid van de contacten respecteren en geen stappen ondernemen als degene die een probleem heeft ervaren dat niet wil.
Marianne Nijmeijer is telefonisch te bereiken onder telefoonnummer 06-22608904 of emailadres: vpkleinsalland@pknraalte.nl
|
|
14 april: wandelen in Klein Salland
14 april: wandelen in Klein Salland
Wandelen in Klein Salland op 14 april
Gezellige Wandeling Klein Salland in Wesepe
Op vrijdag 14 april begonnen 8 enthousiaste wandelaars uit de Gemeenten Wijhe, Raalte en Wesepe aan de mooie wandeling vanuit de Beukenoot in Wesepe. Onder de welkomstkoffie werd uitgebreid stilgestaan bij de fotogalerij van voormalige Weseper predikanten vanaf 1829. Vooral de oudste foto van Ds. Kreiken, die 43 jaar Wesepe gediend heeft is bijzonder. De foto werd gemaakt kort voor zijn dood in 1872, terwijl toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond.
Hoewel ietsje fris scheen de zon al volop toen de groep iets voor negenen aan de tocht begon. Na 3 km was het eerste infomoment. Herman Schoneveld van de Historische Vereniging Heeten vertelde over de geschiedenis van het landgroed Zonnenbergen die terug gaat naar 1320. Vervolgens liep de groep naar het tweede info bij het Overijssels Kanaal. Hier vertelde Herman over de eerste vorm van Openbaar Vervoer en wel een scheepvaartdienst van Raalte naar Deventer in 1892. Voor 20 cent kon je destijds heen en weer varen al moest je daar wel een dag voor uittrekken.
Rond 11 uur arriveerde het gezelschap inclusief Herman bij de koffiepauze bij Cora Schensema in de Beumershoek. Hier vertelde Cora over haar bijzondere leven, over Zuid-Holland, over Wesepe en over haar zoon Memphis. Sommige wandelaars scoorden nog een mooie foto van Memphis voor de (klein)kinderen. Na de koffie kreeg de groep bij het Nieuwenkampspad nog informatie over de Stichting Wandelpaden Heeten waarna de prachtige tocht eindigde rond half één in de Beukenoot na 13,5 km. De deelnemers beloofden elkaar terug te zien op 10 november in Olst.
Gerrit Visscher
De volgende wandeling is waarschijnlijk op vrijdag 3 november 2023, georganiseerd door Olst.
|
|
Pelgrimeren 15 oktober 2021
Pelgrimeren 15 oktober 2021
PELGRIMEREN
Op vrijdag 15 oktober gingen de pelgrims, na een kop koffie en een verhaal over Christoffel, weer aan de wandel.
Immers, de ronde rond Wijhe moest nog worden gelopen, want deze was door Covid-19 uitgesteld.
Het ging voorspoedig, af en toe wat regen, maar we stapten heerlijk door. Tot we bij het pontje kwamen om over een kleine aftakking van de IJssel te gaan.
De natte gladde klei maakte dat je amper naar beneden kon lopen, laat staan met droge schoenen op het pontje komen?
Maar kennelijk had het verhaal over dragen en gedragen worden van Christoffel ons een les geleerd.
Niet dat we elkaar letterlijk gingen dragen, het ging glijdend, vasthoudend aan de touwen, die weer door anderen strak werden gehouden.
Er waren handen om elkaar te helpen, kortom we kwamen allemaal droog aan de overkant.
En niet onbelangrijk: we hebben veel gelachen!
Daarna vervolgden we onze tocht, dronken koffie bij de familie Pol op Fortmond, waar overbuurman en ouderling kerkrentmeester van Olst Wim Haverslag vertelde over zijn hobby.
Na de koffie weer terug naar Wijhe.
Al met al was deze tocht een mooi voorbeeld voor Klein Salland over hoe samen te werken en elkaar te helpen.
Lijkt het je leuk mee te wandelen: de volgende wandeling is op 11 maart en dan gaan we over de grenzen naar ‘ander’ land!
|
|
Wijhe: Dialectdienst
Wijhe: Dialectdienst
Dialectdienst op 12 maart 2023 in de Nicolaaskerk in Wijhe
De maand maart is al jarenlang de maand van het dialect!
Op zondagavond 12 maart kunt u genieten van een kärkdienst in dialect in de Nicolaaskärke in Wieje. We beginnen om 19.00 uur en het thema is: ‘Toekomst’.
De voorbereidingsgroep heeft een mooie dienst voorbereid en is druk bezig met het vertalen van teksten, liederen en de overweging in het Wiejes streekdialect.
De liederen worden muzikaal begeleid door organist Fred Pals.
Tot onze blijdschap werkt Impress mee aan deze dienst, zij zingen in de streektaal.
We hopen op een grote opkomst! Misschien heeft u ook familie, vrienden, kennissen of buren die het leuk vinden? Nodig ze uit! Van harte welkom.
Na afloop is er in de Nicolaaskärke koffie “um noa te proat’n”.
|
|
Wijhe 2023, Kring Kerkgeschiedenis
Wijhe 2023, Kring Kerkgeschiedenis
“De Renaissance”
Geert Groote en Moderne Devotie: we hebben het er al meerdere malen over gehad, vorig jaar nog. Luther: de Reformatie en de gevolgen zijn in het herdenkingsjaar 2017 en daarna uitvoerig besproken. Maar waardoor heeft de laatste beweging een zo veel grotere impact gekregen dan de eerste? Wat is er in de tussenliggende eeuw gebeurd? De 15e eeuw, want over die tijd gaat het, wordt de eeuw van de Renaissance genoemd, waarmee de wedergeboorte van de klassieke oudheid bedoeld wordt. Maar er gebeurt in die tijd zo veel meer, zo revolutionair, dat je onze moderne tijd niet kunt verklaren zonder die gebeurtenissen en uitvindingen. En de Reformatie kon daardoor anders verlopen dan de Moderne Devotie. Mede aan de hand van het boek “De boekhandelaar van Florence” van Ross King gaan we die 15e eeuw nader bekijken.
Data : woensdag 15 februari en woensdag 1 maart
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Plaats: ’t Langhuus
Opgave graag voor maandag 13 februari bij: jennyreijntjes@gmail.com
|
|
Ons leven is een diamant
Ons leven is een diamant
In gesprek over het leven (drie avonden) in De Bastiaan te Olst.
Drie avonden met elkaar in gesprek over thema’s uit ons leven, om onszelf en elkaar te verrijken.
De thema’s die we bespreken komen uit het diamantmodel dat ontworpen is door Carlo Leget. Daarin staan de vlakken van een diamant voor de verschillende aspecten van het leven. Een diamant wordt mooier en waardevoller door er aan te werken, door hem te slijpen. Ons leven kan verrijkt worden door na te denken over het leven, door stil te staan bij wat waardevol voor ons is. Daarvoor is ‘innerlijke ruimte’ nodig, rust in ons zelf. Wij hopen op waardevolle gesprekken, waarin we elkaar inspireren.
De thema’s worden geïntroduceerd aan de hand van een Bijbelverhaal. We starten de eerste avond met een introductie op de thema’s aan de hand van het verhaal van Ruth. Vervolgens bespreken we, aan de hand van het verhaal van Jozef, die zijn broers na jaren weer terugziet in Egypte, het thema Vergeven- Vergeten. Welke rol speelt dit in zijn leven en welke keuzes maakt hij? Vervolgens bespreken we welke rol het thema in ons leven speelt en welke keuzes wij maken of graag zouden willen maken? De overige twee avonden bespreken we twee thema’s per avond.
De gesprekken worden begeleid door Esther Coes en Bea Dunnewind en vinden plaats in de Bastiaan (Prot. Gem. Olst) van 19.45 uur tot 21.45 uur op:
Donderdag 19 januari
Donderdag 2 februari
Donderdag 16 februari
Wil je deelnemen, geef je dan vóór maandag 9 januari op bij Bea Dunnewind:
beadunnewind@gmail.com
M: 06-15837793
Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
|
|
Foto expositie in de kerk
Foto expositie in de kerk
|
|
Breed overleg oktober 2022
Breed overleg oktober 2022
In oktober heeft het Breed Overleg de draad weer opgepakt.
Het belangrijkste nieuwsfeit was de mededeling van ds. Damstra dat hij een beroep heeft ontvangen van de PG Meppel. Hij heeft dat beroep intussen aangenomen en hij zal in een dienst op 8 januari afscheid nemen van de beide gemeenten Olst en Wesepe en natuurlijk ook van Klein Salland,
In de wetenschap dat ds. Veenstra in het voorjaar van 2023 met emeritaat gaat, stelden we vast dat het wellicht een goed moment is om in gezamenlijkheid naar de consequenties van het ontstaan van deze vacatures te kijken. Ook te onderzoeken waarin we samen kunnen optrekken.
Voor Wijhe was de verandering in de eigen gemeente natuurlijk al langer bekend en was men al bezig zich daarop voor te bereiden. In Olst en Wesepe moet dat proces natuurlijk helemaal nog vorm krijgen.
We zijn in Klein Salland ook al langer bezig om te onderzoeken of het mogelijk is de kerkelijke administraties meer in elkaar te schuiven. Een plan wat er al langer ligt maar dat helaas nog geen concrete vorm heeft gekregen.
Vanwege beide thema’s (vacatures en administratie) heeft het BO aan de kerkenraden geadviseerd om met externe ondersteuning hiernaar in gezamenlijkheid te kijken. Welke voordelen kunnen we als Klein Salland nu behalen uit onze samenwerking? Dat is de centrale vraag.
We wachten het antwoord van de kerkenraden maar even af.
Namens het Breed Overleg,
Egbert Gritter,
intussen onafhankelijk voorzitter.
|
|
Kerkendag Klein Salland 2022
Kerkendag Klein Salland 2022
Op 11 september 2022 was er eindelijk weer een kerkendag Klein Salland.
Dit jaar waren we te gast in Wijhe.
Het thema was: "Samen sterk in Salland".
Met als doel: "Elkaar ontmoeten".
De 5e Klein Sallandse Kerkendag begon om 9.00 uur met een gezamenlijk ontbijt. Ds. Richard Slaar uit Raalte ging voor in gebed waarmee hij de dag opende. Er was thee en jus de Orange, brood, beschuit en voor een ieder een vers eitje.
Na het ontbijt verhuisden we van het Langhuus naar de kerk waar de drie predikanten samen voorgingen. Ze trokken allemaal een schort aan om fruit te schillen voor het thema: samen sterk!
Eén banaan of één kiwi is lekker, maar we hebben alle smaken nodig voor een lekkere bowl. Hierbij staat het diverse fruit voor alle verschillende mensen met hun unieke talenten en gaves.
Na een korte dienst was er koffie met zelfgebakken cake en koek voordat we in groepjes uit elkaar gingen voor de verschillende workshops. Sommigen gingen met een gids Wijhe door om wat te leren van de geschiedenis. Er was een groepje dat elkaar ontmoette en samen in gesprek gingen. Er was ook een groep die het spel kahoot samen speelden en voor de kinderen was er een springkussen.
Om 12 uur troffen we elkaar weer in het Langhuus waar de lunch bestaande uit twee soorten soep, gesmeerde broodjes met melk en karnemelk werd geserveerd.
Wat was het een fijne dag, mooi weer en steeds meer mensen die je kent naarmate we langer als KleinSalland samenwerken.
Ds. Henk Jan Damstra sloot de lunch af nadat er een applaus was voor de organisatie!
Verslag Ans Krijt, scriba PG Wesepe.
U kunt de dienst terug kijken via kerkdienstgemist Wesepe of klik hier.
|
|
|
|
|
|