PKN
Protestantse Gemeente Wesepe
 
Inzameling oud papier !

Inzameling oud papier !Oud papier ????
 

Op zaterdag 30-september  kunt U weer oud papier inleveren.

Onze vrijwilligers staan weer klaar om het oud papier en karton in ontvangst te nemen.

Van 9:00 uur tot 12:00 kunt U terecht op het erf van de familie Niemeijer aan de Ds. E. Kreikenlaan 10.


>> LET OP: contactgegevens zijn gewijzigd !!
Indien U niet in staat bent uw oud papier zelf weg te brengen neemt U dan contact op met Jo Jansen en het wordt bij U opgehaald.
Telefoon: 06 - 53 73 72 10 of stuur een mailtje:
jojokejansen@gmail.com

Bent U op deze dag verhinderd?
Geen nood want elke laatste zaterdag van de maand kunt U uw oud papier inleveren. Op zaterdag 28-oktober is de volgende inleverdag!


        ---------- ATTENTIE ----------
Op de laatste zaterdag van elke maand is de inzameling van oud papier.
Normaal gesproken past al het oud papier prima in de twee beschikbare
containers. Maar soms worden er ook lege of halflege dozen aangeleverd
die veel ruimte innemen, waardoor de containers snel vol zijn en niet alles
er in past. Dat is helemaal niet nodig als alle ruimte in de containers op
een efficiënte manier wordt benut.
Daarom een vriendelijk doch dringend verzoek aan u allen: maak de
kartonnen dozen plat alvorens ze in te leveren, zodat er in de containers
geen loze ruimte verloren gaat. We rekenen op uw begrip in dezen en
danken u bij voorbaat voor uw medewerking.
De werkgroep oud papier

 

 
Aardappelactie Diaconie Aardappelactie DiaconieOok dit jaar is er weer een gezamenlijke aardappelactie binnen KleinSalland opgestart. De 4 diaconiën organiseren samen deze actie waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Voedselbank Raalte.
Op 12 maart zijn er pootaardappelen uitgereikt die U in de tuin kon poten. De opbrenst van Uw oogst kunt U aanstaande zondag 24 september inleveren op de startzondag 2023. De locatie is dit jaar bij de familie Willemsen aan de Boxbergerweg 34. Hopelijk heeft U een goede oogst gehad deze zomer.
Heeft U geen aardappels gepoot dan mag U ook een zakje aardappelen van de supermarkt inleveren.
Bent U niet in de gelegenheid om uw aardappelen op de startzondag in te leveren dan kunt U ze ook inleveren bij één van onze diakenen. Dit kan t/m woensdag 27 spetember bij Anton Grotentraast, Tini Lunenberg of Bep Bril.
 
 
Open Monumentendag 2023 Open Monumentendag 2023

   Open Monumentendag 2023

Zaterdag 9-september 2023   10:00 - 16:00 uur

Tijdens de nationale Open Monumentendagen opent ook onze kerk de deuren voor bezoekers.

"In het Sallandse kerkdorp Wesepe in de gemeente Olst-Wijhe, staat een unieke middeleeuwse kerk: De Nicolaas Kerk.
Deze kerk, met monumentale beukenboom op een fraai kerkplein, vormt het hart van het dorp. Een idyllische plek, waar het goed vertoeven is".


Tijdens de open dag worden er ook historische foto's op een groot scherm getoond  van de kerk en de omgeving.
Met dank aan het Weseper Erfgoed.


Wij verwelkomen U graag aan de Ds.E. Kreikenlaan 3 te Wesepe.
                      ©  Weseper Erfgoed
 
Startzondag 5 september 2021

Startzondag 5 september 2021

Op zondag 5 september vierden we onze jaarlijkse startdienst van het nieuwe seizoen. Geheel volgens traditie niet in de kerk maar op locatie.

Deze keer waren we  te gast op
 ‘De Bonekamp’ aan de Bonekampweg 2, bij Arnold Nijland en Kitty van Veen.

De Bonekamp is één van de oudste gebouwen uit de buurt. De vroegste vermelding dateert namelijk al van 1623 en dan hebben we het dus over (bijna) vierhonderd jaar geleden. Op dat moment woonde ene Gerrit Bonekamp op de boerderij, vandaar de naam. In 1906 kwamen Albert Grootentraast en Hendrika Jacobs naar de Bonekamp. Nog weer later was dat de familie Nijland-Grootentraast.
 
Het weer was ons die zondag zeer gunstig gezind en de “kapschuur” was omgebouwd tot kerkzaal. De bloemengroep had  enkele schitterende bloemstukken ter decoratie aangebracht en ook de kaarsen ontbraken niet. Velen wisten de Bonekamp te vinden en bijna alle stoelen waren bezet.


Foto:  Jacky van Tartwijk

De mooie dienst had als thema "Uw Koninkrijk kome" en de voorganger was onze eigen predikant ds. Henk Jan Damstra.
Muzikale medewerking verleende de Cantorij o.l.v. Corinne Ovinge-Best en ook Rini van Dijkhuizen speelde op viool.
Na de dienst was er voor iedereen koffie met cake op het terras naast  de boerderij. Heerlijk in het zonnetje nog even napraten.
Een hele mooie start van het nieuwe seizoen.

Als dank voor hun gastvrijheid op deze schitterende locatie kregen  Arnold en Kitty van de PG Wesepe  een krentenwegge aangeboden.
Foto: Arnold Nijland en Kitty van Veen
 
Bangladesh reminder

Bangladesh reminder

Zondag 9 juli 15.00 uur een ‘anders dan anders-viering’  en om 17.00 uur een benefiet-diner voor waterputten in Bangladesh!

Een anders dan anders-viering met de kleine theatergroep Over Schapen Enzo. Over Schapen Enzo wordt gevormd door Ilse Bevelander en Anneke Doest, hét christelijke muziektheatervrouwenduo van Nederland.

Ze maken sinds 2002 samen muziektheater, vol absurdistische scènes, ontroerende liedjes en interactie. Humor en boodschap, dat is wat ze brengen. Op 9 juli zullen zij met ons ontdekken wat er allemaal gebeurde in de Ark van Noach. We gaan niet alleen luisteren, we gaan ook meedoen met een speurtocht. Deze gratis viering is voor iedereen toegankelijk! Bij mooi weer op het kerkplein en bij slecht weer in de kerk.


Het verhaal van de Ark van Noach
eigentijdse uitvoering, voor iedereen, klein en groot;
om 15.00 uur op het kerkplein

Vanaf 17.00 uur kun je genieten van een echte Bengaalse 3-gangen maaltijd bij het Wapen van Wesepe!

We zijn druk bezig met de voorbereidingen hiervoor. Overleg met een Bengaalse kok, inkopen doen. Mango’s uit Bangladesh, via Misti Farm, zijn binnengekomen. Misti Farm biedt vruchten uit Bangladesh, voor een eerlijke prijs. De vruchten komen rechtstreeks van onafhankelijke telers die duurzaam en milieuvriendelijk werken. De vruchten zijn iets duurder dan bij ons in de supermarkt, maar op deze manier dragen we bij aan een beter leven voor de teler en zijn gezin.

De kosten voor dit 3-gangendiner zijn € 15,00 en voor kinderen tot 12 jaar € 5,00. Dit is exclusief drankjes. De opbrengst van het diner gaat naar SLOPB, het project waar de kerken van Klein Salland zich aan verbonden hebben dit jaar.
Voor het diner graag opgeven en dat kan tot en met 3 juli bij Jacky van Tartwijk (06-31768816) of Ans Krijt (06-24728227).

VAN HARTE WELKOM!
Rini van Dijkhuizen, Ans Krijt, Jacky van Tartwijk en Cora SchensemaDe collecte die gehouden wordt, is voor het waterputtenproject in Bangladesh!

 
 
Diepenveen

Diepenveen


Gezamenlijke kerkdiensten met onze buren uit Diepenveen.


Op zondag 14 mei zijn we te gast in de kerk Diepenveen.
Let op: de diensten beginnen daar om 10.00 uur, dus ook op deze zondag.

De PG Diepenveen maakt geen gebruik van kerkdienstgemist maar van kerkomroep.nl voor het uitzenden van kerkdiensten via internet. De werking is ongeveer gelijk.
Klik hier om naar de uitzendingen van de PG Diepenveen te gaan.

Diepenveen is te gast in de kerk van Wesepe, voor de – in voetbaltermen - ‘thuiswedstrijd’. In die dienst op 25 juni gaan ds. Henk Spit en ds. Aafke Zaal (onder voorbehoud) samen voor. We beginnen dan om 9.30 uur, zoals we in deze periode gewend zijn.

 
 
Paasbrunch Eerste Paasdag Paasbrunch Eerste Paasdag

Traditionele Paasbrunch terug

De traditionele Paasbrunch is weer in het leven geroepen na de coronaperiode. Na de dienst op Eerste Paasdag zondag 9 april nodigt de diaconie u allen uit om in de Beukenoot te genieten van soep en een buffet met broodjes, salades en lekkere hapjes. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een vrije gift mag in de speciale waterput spaarpot voor het project in Bangladesh. Opgave is niet nodig, iedereen is welkom.

 
 
Kinderdienst 26 maart: Project Bangladesh Kinderdienst 26 maart: Project Bangladesh
 
Op 26 maart ben ik van plan een kinderdienst te houden met als hoofdthema de actie voor het Bangladesh project dat gekozen is door de diaconie van Klein Salland.
Ik ben in Bangladehs geboren en naar Nederland gekomen toen ik een jaar of 1 was. In 2008 en 2011 ben ik met een groep MBO-ers naar Bangladesh geweest om ze iets te leren over ontwikkelingswerk. Wij zijn toen 2 keer te gast geweest bij het project van Motalib Weijters.


           
Ik drink hier uit een net geslagen waterput

Met eigen ogen heb ik de kindertehuizen gezien en hoe er waterputten geslagen werden. Wat ik mooi vind aan dit project is dat de mensen een eigen verantwoordelijkheid krijgen om uit hun armoede te komen. Het hele  dorp moet een bijdrage leveren aan de waterput. Ze krijgen deze niet zomaar, gratis.


           
Cricket spelen met kinderen op straat in Dhaka

En daarna wordt er iemand uit ditzelfde dorp verantwoordelijk gemaakt voor het onderhoud van de put. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lokale materialen en opgeleide  mensen die de waterput slaan. Dit doet mij denken aan een Chinees spreekwoord ‘Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven -en hij hoeft niet elke dag meer vis te eten-.’ Voor mij is dit een mooie manier om hulp te bieden: jezelf uiteindelijk overbodig maken!
Welkom allemaal in de dienst van 26 maart en neem vooral je -klein-kinderen mee!

Rini van Dijkhuizen – kerkelijk jeugdwerker

 
 
Actie's Diaconie Klein Salland Actie's Diaconie Klein Salland


Inzamelingsactie voor de voedselbank
Op 5 en 12 maart gaan we weer een inzamelingsactie voor de voedselbank houden. Dit doen we weer gezamenlijk, met de andere kerken van Klein Salland.
Producten die ze goed kunnen gebruiken zijn: droge kruidenierswaren, zoals pasta, rijst, spaghetti, bami, maar ook pannenkoekenmeel, blikken groenten, koffie, thee, soep, macaroni-, bami- en nasikruiden, luiers, wc-papier, schoonmaakmiddelen, shampoo, tandpasta en wasmiddelen.
De vorige jaren was dit een groot succes, dus laten we ons ook nu weer van de goede kant laten zien.Aardappelactie
Beste mensen,
We gaan ook dit jaar weer een aardappelactie houden.
We gaan de pootaardappelen uitdelen op zondag 12 maart.
En na een mooi groeiseizoen kan iedereen dan de oogst inleveren op de startzondag.
Deze oogst wordt geschonken aan de voedselbank in Raalte.
Dit is een gezamenlijke actie van de kerken van Klein Salland. Dus zegt het voort en laten ervoor zorgen dat de voedselbank er veel mensen blij mee kan maken.

 
 
Lied 834 Lied 834

Lied 834: Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht
Ntjam Rosie


 
 
Aardbeving Turkije en Syrië

Aardbeving Turkije en Syrië

Op 6 februari werd Syrië getroffen door twee allesverwoestende aardbevingen. Kerken vangen zoveel mogelijk dakloze mensen op en voorzien hen van maaltijden, medicijnen en dekens.
Vanuit het noodhulpprogramma dat in Syrië al jarenlang actief is, ondersteunt Kerk in Actie deze lokale kerken maximaal.Van een bloedige burgeroorlog naar een diepe economische crisis naar twee allesverwoestende aardbevingen. Syrië overkomt ramp op ramp. Ruim 1400 mensen hebben deze ramp niet overleefd, en dit aantal zal snel oplopen. Er zijn duizenden gewonden. Veel gebouwen zijn ingestort, onder andere in de stad Aleppo.

Kerken in Syrië zetten de deuren open!

De ramp gebeurt terwijl de weersomstandigheden belabberd zijn: er valt sneeuw, regen en het is koud. Kerken vangen zoveel mogelijk dakloze mensen op en voorzien hen van maaltijden, medicijnen en dekens. Anderen krijgen dakzeilen waarmee ze zich in hun beschadigde huis zo goed mogelijk kunnen beschermen tegen neerslag en kou. Vanuit het noodhulpprogramma dat in Syrië al jarenlang actief is, ondersteunt Kerk in Actie deze lokale kerken maximaal

Kerk in Actie werkt in Syrië, niet in Turkije. Daarom vraagt Kerk in Actie je hulp voor de slachtoffers in Syrië. Uiteraard gaan onze gebeden net zo hard uit naar de getroffen bevolking van Turkije.

Info:

https://kerkinactie.protestantsekerk.nl/nieuws/kerk-in-actie-start-noodhulp-na-aardbeving-syrie/De samenwerkende hulporganisaties slaan tevens de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp.

Het gironummer 555 is per direct geopend voor de slachtoffers
in Turkije en Syrië.


 
Koorvesper Nieuw-Sion 26-februari

Koorvesper Nieuw-Sion 26-februari

Op zondag 26 februari vindt er weer een koorvesper plaats in Nieuw-Sion. Ditmaal zingt het New Sion Choir olv Jan van Dijk een Anglicaanse Evensong. Meer info klik dan hier.
 
 
Gesprekskring "Woede" Gesprekskring "Woede"3 avonden in febrauri/maart : Bibliodrama en gesprek over de waarde van “Woede”.

Hoe kom je erbij om over woede te praten, over boos zijn of dat worden? Woede is van alle tijden en van alle plaatsen. Het hoort gewoon bij mensen. In de regel vinden we woede vervelend en voor iemand die zijn woede niet kan beheersen zijn we bang. Hoe ga je om met woede, die je voelt opkomen bij jezelf, of die je ziet bij anderen?
Woede is een emotie die je laat weten, dat er in de verhouding met jezelf, of met de ander iets aan de hand is. Het kan ook zijn dat er iets gebeurt waar je het helemaal niet mee eens bent in de politiek, in de samenleving, in de kerk. Hoe ga je daarmee om? In alle geval hoor je je woede te beheersen, maar hoe doe je dat? Aan uitingen van woede zijn grenzen, denk maar aan de protesten van de boeren, wat vind je ervan?
In alle geval heeft woede op zich ook een belangrijke waarde, want daarmee laat men zien dat er iets moet veranderen. Iets wat niet deugt en moet worden rechtgezet.
In de Bijbel zijn heel veel verhalen te vinden waarbij woede een grote rol speelt. Woedend is Kaïn op Abel. Woedend is Esau op Jacob. Woedend is Mozes op het volk, wanneer hij ziet hoe ze dansen rom het gouden kalf. Over koning Saul horen we van zijn driftbuien. 
Ook uit het Nieuwe Testament zijn er de verhalen waarin woede tot uitdrukking komt. Jezus, die de tafels van de geldwisselaars in de tempel omgooit. Petrus, die in de hof van Getsemané zijn zwaard trekt en het oor van een soldaat  amputeert. De woede van het volk op Jezus: “Kruisigt hem”. En niet te vergeten het verhaal van de verloren zoon, waarbij de oudste broer zich miskend en achtergesteld voelt, enz . , enz.
In de gesprekskring gaan we ontdekken hoe waardevol woede is, niet alleen voor jezelf, maar ook om de woede van de ander beter te kunnen begrijpen. Daarbij maken we gebruik van een Bijbelverhaal met de spelvorm van bibliodrama.
De ultieme vraag is, hoe kan woede worden omgezet in een vreedzaam samenzijn van mensen? Of anders gezegd naar een deugdzaam leven van naastenliefde, waarover het in de Bijbel om gaat.
Graag tot ziens op de kring “de waarde van woede”

Henk Nekeman en Irene Ziegelaar
Data: donderdag 9 en 23 februari, 2 maart. Bastiaan van 19.45 tot 21.30 uur.
Opgave voor deze avonden:  Esther Coes, mail egcoes@gmail.com of 0611012663
Boek (voor de gesprekskring niet nodig om aan te schaffen)  N. Koning, De waarde van woede. Over opstandigheid en rechtvaardigheid. 2021

 
 
Kerkbalans 2023

Kerkbalans 2023

De voorbereidingen voor Kerkbalans 2023 zijn inmiddels begonnen. De actie heeft dit jaar ook als titel ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’.
Voor u is dit misschien een mooi moment om na te gaan of u uw toezegging voor 2022 al hebt betaald? Er zijn al veel giften binnengekomen, maar het zou kunnen zijn dat het aan uw aandacht ontsnapt is.
Alvast onze dank voor de moeite en voor uw bijdrage.

 
 
Gebed Oekraïne Gebed Oekraïne

Gebed voor Oekraïne
 
       
       
       
       
       
       

молитва за україну

God van liefde en trouw,

Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne,
voor iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld.
In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden.
Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners.
Laat geweld en wapengekletter stoppen,
de wapens zwijgen.

Klik op  meer voor het gehele gebed


 
lees meer »
 
Met hart en ziel maak ik Hem groot Met hart en ziel maak ik Hem groot

Lied 157c uit het Liedboek.   "Met hart en ziel maak ik Hem groot".

 

Toen de engel Gabriël aan het jonge meisje Maria de geboorte van een zoon had aangekondigd, zij vervolgens naar haar tante Elisabet reisde die ook zwanger was, en de twee ongeboren kinderen elkaar leken te begroeten, barstte Maria spontaan in een loflied uit, zo wil het verhaal in Lucas 1 ons doen geloven. Haar lied werd als ‘lofzang van Maria’ vast onderdeel van de vespers (het avondgebed, een van de getijdendiensten in de kloostertraditie) en vooral bekend onder de Latijnse naam ‘Magnificat (anima mea)’: mijn ziel maakt groot!
 
Fijne feestdagen Fijne feestdagen
De webmaster wenst U namens
de Protestantse Kerk Wesepe
fijne kerstdagen en een mooi 2023.
 
Lied: De mensen die we missen. Lied: De mensen die we missen.

Kijk en luister vooral naar de tekst in dit mooie lied.
Een speciaal lied in deze periode waarin we stilstaan bij hen die gestorven zijn.


 
 
Pinksteren 2022

Pinksteren 2022


PINKSTEREN….
HET FEEST VAN DE GEEST OP DE ZOOGENBRINKNu ook ON-LINE via kerkdienstgemist !!!

Op 1e Pinksterdag was er op het Zoogenbrink een gezamenlijke Klein-Salland openluchtdienst.
De dienst vond plaats onder ideale weersomstandigheden in een weiland van het landgoed ’t Nijendal aan de Molenweg in Olst. Iedereen kon plaats nemen op hooibalen of op een zelf meegebrachte tuinstoel.  
Heel fijn dat zo velen deze schitterende locatie hadden gevonden. Zelfs op de fiets vanuit Wijhe en Raalte.

Klik hieronder op "lees meer" voor het vervolg.....

 
lees meer »
 
Filmmiddag voor kinderen 6 november

Filmmiddag voor kinderen 6 november

Gezellig samen een film kijken ???

Hi allemaal...

Er is weer een gezellige kinderfilm middag in de Beukenoot.
Deze middag is op zondag 6-november om 15:00 uur-17:00 uur.

De film gaat over "Jozef de Dromenkoning".
Wil je meer weten over deze film en middag?
Klik dan hier op "kindermiddag".

Groetjes,
Rini van Dijkhuizen
Jeugdwerker

 
 
Psalm 42 Psalm 42

"Evenals een moede hinde"

Psalm 42, gezongen door Frank van Essen


 
 
Dienst Henk Jansen, voorzitter van onze kerkenraad

Dienst Henk Jansen, voorzitter van onze kerkenraad

‘Preek van de Leek’

Op zondag 24 juli mag ik in de kerk van Wesepe een dienst verzorgen, de zogenaamde ‘Preek van de Leek’. Het zal geen echte formele kerkdienst zijn, want daarvoor heb ik niet de bevoegdheid. Ik ben immers geen dominee. Dus het wordt een soort meditatie.
In deze overdenking wil ik stilstaan bij mijn gereformeerde geloofsopvoeding toen ik klein was, en hoe daarna mijn geloof is veranderd door alle ontwikkelingen en ervaringen die ik in mijn leven heb mogen doormaken.
Het wordt een reis door de tijd. Als je dat projecteert op de afgelopen 2000 jaar sinds het Christendom begon, heb ik maar een heel klein stukje ervaren van dat lange traject. Maar vanaf 1950, het jaar dat ik werd geboren, zijn er toch wel heel veel inzichten bijgesteld.
En dat is goed, want als je als kerk alleen maar blijft vasthouden aan het verleden, zet je jezelf op een dood spoor. Ik wil graag onderdeel zijn van een kerk die leeft in het nu, niet van een kerk die alleen maar vasthoudt aan oude dogma’s.
U bent van harte welkom. Aanvang 09.30 uur.

Henk Jansen

 
 
Energize your life part II Energize your life part II


Vrijdag 7 oktober “Energize your life part II"  voor alle jongeren van groep 7 & 8 en klas 1 & 2. 
 
Wil jij toffe workshops volgen waar je leuke dingen leert maken, waar je wordt uitgedaagd om je eigen creativiteit, muzikaliteit, sportiviteit etc. in te zetten? Zet de volgende datum in je agenda en meld je vóór 1 oktober aan voor “Energize your life part II”.

Wie: tieners groep 7 & 8 van alle basisscholen en klas 1 & 2 van de middelbare scholen
Wat: Energize Your Life part II 
Waar: Holstohus, Jan Schamhartstraat 5 in Olst
Wanneer: Vrijdag 7 oktober 2022 18.30 – 21.30 uur.
Geef je op door te mailen naar jongerenwerkolstwijhe@wijz.nu of stuur een appje naar: 06-58081332. Opgeven kan ook bij Rini 06-30618049 of r.vandijkhuizen@protestantsekerk.nl 


 

 
Wandelen in Klein Salland Wandelen in Klein SallandWandelen in Klein Salland op 4 november

Ook het komende winterseizoen gaan we binnen Klein Salland weer wandelen. Op vrijdag 4 november wordt het georganiseerd door de Protestantse Gemeente Raalte.
We starten in het Annahuis, De Plas 8 om 08.30 uur met koffie. De wandeling zal voor een deel over het landgoed ’t Relaer gaan. De afstand is 10 – 12 km.
U kunt zich opgeven bij Gerrit Visscher, coördinator van de wandelingen (opvolger van Martje Veenstra) via email: gerrit.visscher.heeten@gmail.com uiterlijk 2 november.
We hopen op een goede opkomst uit alle 4 gemeenten.
De volgende wandeling staat gepland op vrijdag 14 april 2023, georganiseerd door Wesepe.


                 ©  Dick Stegeman

 
 
Handwerkgroep HVD

Handwerkgroep HVD

Verkoop handwerkspullen in De Beukenoot

De Handwerkgroep (HVD) van Wesepe houdt weer een verkoopmiddag van de eigen gemaakte spullen. Dit gebeurt op zaterdagmiddag 13 november van 14.00 tot 17.00 uur in De Beukenoot bij de kerk. De opbrengst is zoals gebruikelijk bestemd voor een goed doel.
De creatieve handwerkvrouwen hebben het afgelopen jaar ondanks de coronabeperkingen niet stil gezeten. Er is weer een gevarieerde voorraad mooie spullen gemaakt met onder meer de welbekende Noorse sokken, knuffels, kussens, sjaals, mutsen en ga zo maar door. 
Er kan dan deze middag tevens even bijgepraat worden onder het genot van koffie/ thee met cake. De pannenkoekenactie gaat dit jaar overigens nog niet door.

 
 
The Passion

The Passion

Het bekende witte Passion kruis komt naar Raalte!

In aanloop naar de landelijke Passion op Witte Donderdag is er The Passion 40daagse waarbij er overal in Nederland kleine concerten en ontmoetingsmomenten worden gehouden.
De 4 Klein Salland PKN-kerken (Raalte, Wijhe, Olst en Wesepe) doen hier ook aan mee.


Op zondag 10 april is er in de Plaskerk in Raalte een concert van Kees Posthumus. Het concert heeft het thema van de landelijke Passion: “Alles komt goed?!” en begint om 20.00 uur. Wel graag van tevoren een kaartje kopen; dit kan via
www.zingenindekerk.nl/passion40daagse. De bevestiging die je per e-mail ontvangt, dient als toegangsbewijs voor het concert. Een kaartje kost € 10,00. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor het project “Samen in actie voor Oekraïne” van Kerk in Actie.

Op de dag ervoor, zaterdagmiddag 9 april, wordt het plein bij de kerk omgetoverd tot het Passion “plein van hoop” rond een replica van het Passion kruis. Een laagdrempelig moment van bezinning en ontmoeting rond het bekende, witte kruis. Je kunt er een kaarsje branden, een kaartje schrijven voor iemand die bemoediging nodig heeft of meedoen met een vragenwandeling. Er is ook alle ruimte om gedachten te delen, vragen te stellen of gewoon even stil te worden.
Het plein van hoop wordt om 13.30 uur geopend met een speciale ceremonie, waarbij de voorgangers van de kerken in Klein Salland, Martje Veenstra (Wijhe), Henk Jan Damstra (Olst/Wesepe) en Richard Slaar (Raalte) en wethouder Gerria Toeter aanwezig zijn. Daarnaast komt ook nog een vertegenwoordiger van de katholieke gemeenschap, het plein heeft dus een oecumenisch tintje. De toegang is gratis; voor de koffie en thee wordt een vergoeding gevraagd. Tot 16.00 uur is iedereen welkom.Iedereen is van harte welkom!Bestel hier Uw kaarten.
 
 
Optreden New Sion Choir in Abdij Sion Optreden New Sion Choir in Abdij Sion

 
Lied 852 Veertigdagentijd & Pasen Lied 852 Veertigdagentijd & Pasen

U komt mij, lieve God, zo nederig nabij (LB 852)
Gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble


 
 
Kinderkerk online 7 maart 2021

Kinderkerk online 7 maart 2021

Zondag 7 maart

Kinderkerk online van 11.00 uur tot 11.30 uurBeste ouders,

Het is alweer bijna 2 maanden geleden dat er iets voor jullie kinderen was georganiseerd vanuit de kerk.
Ja, dat was met kerst. En nog steeds kunnen we niet fysiek samen komen, helaas.
Gelukkig zijn er wel digitale mogelijkheden en daar wil ik graag gebruik van maken.

Op zondag 7 maart 11.00 uur zit ik online klaar om, na een korte kennismaking, met jullie kinderen een bijbelverhaal te lezen dat aansluit bij deze zondag in de veertigdagentijd. Het gaat over het verhaal dat Jezus marktverkopers van het tempelplein verjaagt. Hij wordt boos en zegt dat ze een markt maken van het huis van zijn Vader.
Daarna praten we er samen eventjes over door en gaan we een leuke opdracht doen. Alles bij elkaar zijn we een half uurtje bezig.
Het is fijn als je wat teken- en knutselspullen klaar hebt liggen (papier, potloden/stiften, schaar, lijm, plakband) en vouwblaadjes.

Je kunt via een Zoomlink inloggen. Deze kun je via een mailtje bij mij aanvragen.
Stuur dan een mailtje naar: r.vandijkhuizen@protestantsekerk.nl of klik hier!

Ik hoop jullie digitaal te ontmoeten op 7 maart.

Weet jij de oplossing van deze rebus? Op 7 maart krijg je het antwoord!


Groeten, Rini van Dijkhuizen kerkelijk jeugdwerker i.o. 
06-30618049

 
 
Lied 1003 Lied 1003

Stil is de straat overal
Carmen Stoetzer


Lied uit oorlogssituatie
Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het Liedboek in 2013 de coronacrisis al had voorzien door het lied Stil is de straat overal van pater Jan Jetse Bol op te nemen


 

Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Kinderkerk online; klein verslag van Rini

Kinderkerk online; klein verslag van Rini

Kinderkerk online

Zondag 7 maart j.l. was er een bijeenkomst voor de kinderen.
Met 10 kinderen van 2 t/m 14 jaar heb ik een leuk half uurtje gehad. We hoorden en zagen het verhaal van Jezus die boos werd.
Hij werd boos omdat hij niet wilde dat het huis van zijn vader werd gemaakt tot marktkoophal. Nee, dat was een plek om te bidden en stil te zijn.
Om even tot rust te komen.
We hebben even gepraat over boos zijn en we hebben allemaal een smiley met verschillende emoties getekend. Na het tekenen mochten de anderen raden welke emotie bedoeld werd.
Dat ging heel goed!
Daarna hebben we een huisje gevouwen en gepraat over je droomhuis. Voor iedereen was het erg belangrijk dat er een eigen plekje was in huis. Je eigen kamer waar je helemaal jezelf kan zijn. Dus dat Jezus boos werd op de verkopers, ja, dat snapten de kinderen wel. Ik zou ook boos worden als mijn kamer, mijn eigen plekje, verstoord zou worden…

Hartelijke groeten,
Rini van Dijkhuizen, kerkelijk jeugdwerker (i.o.)

 
 
Diaconie

Diaconie

Fiets4daagse

De werkgroep 4 dorpen fiets4daagse organiseert weer het ‘Sallands fietsfestijn’, vier dorpen fietsen weer samen!
De vier dorpen: Heeten, Mariënheem, Wesepe en Nieuw Heeten organiseren in mei op vier donderdagen een fietstocht van 40 á 45 km. Starttijd: 9:30 – 11:00 uur.

Onderstaand de datums en de vertrekpunten:
5   mei: Heeten starten bij Kulturhus, Dorpsstraat 16.
12 mei: Mariënheem, starten bij ’t Asspel, De Heemen 12.
19 mei: Wesepe, starten bij ‘Het Wapen van Wesepe’.
26 mei, Hemelvaartsdag: Nieuw Heeten, starten bij ‘De Belte’,
            Zwarteweg 24.

Met vriendelijke groet,
Jan Rechterschot en
Arend de Lange

 
 
Kerk In Actie Collecte 25-dec 2021 "Kinderen in de knel" Kerk In Actie Collecte 25-dec 2021 "Kinderen in de knel"

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen in GriekenlandJuist met Advent leven we toe naar een nieuw begin: de geboorte van Jezus, zelf een vluchtelingenkind.
In Hem gaf God licht in het donker, en dat geven wij door.
Kerk in Actie helpt vluchtelingenkinderen in Griekenland met voedsel, kleding en onderwijs en probeert hen op een betere plek te krijgen.

Geef ook!
Meer info: klik hier


Bekijk hieronder het verhaal over Dunia en Reyad
 
 
Lied 416 Lied 416

Ga met God en Hij zal met je zijn
Koor o.l.v. Betthilde Keij


 

Dit lied eindigde bovenaan de top 10 van meest geliefde liederen binnen de Protestantse Kerk in Nederland.  

Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Psalm 24 Psalm 24

Van U is de aarde
Een nieuwe uitvoering van psalm 24, gezongen door Larissa Baak.Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
 
lees meer »
 
Lied: Opwekking 378 Lied: Opwekking 378

Ik wil jou van harte dienen.
Sera Noa en Syb van der Ploeg


"Ik wil jou van harte dienen
en als Christus voor je zijn".
De veertigdagentijd is een tijd waarin wij ons extra bewust zijn van onze plek in de wereld, van het lijden van mensen en van wat die twee met elkaar te maken hebben (namelijk alles!).


Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Cantorij Lied 416 Cantorij Lied 416


De Cantorij zingt voor U Lied 461:  "Ga met God en Hij zal met je zijn".

 
 
Lied Huub Oosterhuis Lied Huub Oosterhuis

Onze Vader verborgen
Verborgen


‘Onze Vader verborgen’ is de speelse titel van dit lied. Dat wijst er niet zozeer op dat het Onze Vader-gebed min of meer verborgen in dit lied aanwezig is (dat ook!), maar vooral op de onzichtbare God die op een bijzondere manier aanwezig is in de wereld en in ons bestaan.
Zoals vaak in teksten van Huub Oosterhuis ligt het accent op de sociale gerechtigheid


Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Oecumenische Kermisdienst 2021

Oecumenische Kermisdienst 2021

Kerkdienst anders dan anders in Wesepe
 
Met het aangepaste programma van de Zomerfeesten Wesepe kon helaas de kermisdienst, zoals we die in de feesttent kenden, op zondagochtend ook dit jaar niet doorgaan.
Maar er was een alternatief gekomen met een dienst anders dan anders.

Op zondag 22 augustus werd in Wesepe de oecumenische kerkdienst
buiten op het plein naast de kerk gehouden.

Met als thema 
Ik ontmoet Jou was het een laagdrempelige viering voor jong en oud met verrassende elementen.
Iedereen was welkom, we waren blij dat we elkaar weer mochten ontmoeten. De coronatijd heeft veel impact op iedereen, groot en klein. Daar werd ook bij stil gestaan. 
Om een klein beetje in de sfeer van de kermisdienst te blijven was er na afloop voor iedereen een kop heerlijke soep met een broodje.
Al met al een zeer geslaagde dienst en gelukkig kon het vanwege het weer toch nog  buiten op het kerkplein plaats vinden.


 
 
Lied 880 Lied 880

Het leven op aarde is vreugde en rijkdom
Petra Berger

Soms legt een kyriegebed aan het begin van een viering meteen een claim op de atmosfeer van een dienst. De nood in de wereld, kommer en kwel, daar begint het mee. Het gevoel van lied 880 is het absolute tegendeel en zet een volstrekt blijmoedige toon. Het bezingt alleen de zonzijde van het bestaan. Het vereenzelvigt het hele bestaan op aarde met pure positiviteit.

 
 

Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
 
lees meer »
 
Voor de kinderen; Hemelvaart en Pinksteren

Voor de kinderen; Hemelvaart en Pinksteren


VOOR DE KINDEREN

In mei heb je 2 bijzondere feestdagen. Altijd op donderdag wordt Hemelvaart gevierd en een ruime week daarna Pinksteren.


 
Hemelvaart
Weet je nog? Op paasmorgen was het graf van Jezus leeg: hij stond op uit de dood. Nadat Jezus was opgestaan, kwam hij nog vaak terug bij zijn leerlingen. Hij vertelde hun dan over Gods nieuwe wereld. Op de veertigste dag na zijn opstanding ging Jezus naar de hemel. Een wolk nam hem mee. De leerlingen bleven alleen achter. Jezus hoort bij God, en is nu bij hem. En dankzij Jezus kunnen ook wij met God verbonden zijn. Hemelvaart kun je lezen in Route 2 Stap 111, Handelingen 1:1-11. Lees deze stap met Hemelvaart.

Dauwtrappen
Het is een oud gebruik om op de dag van Hemelvaart vroeg in de ochtend, voordat je gaat ontbijten een wandeling of fietstocht te maken. Dat wordt ‘dauwtrappen’ genoemd. Ga ook eens met elkaar dauwtrappen op Hemelvaart! Maak ’s morgens vroeg een wandeling of fietstochtje door de natuur. Als jullie terugkomen, kunnen jullie samen op een feestelijke manier ontbijten. Of als het mooi weer is buiten onderweg eten.


Pinksteren
Pinksteren is het feest van de komst van de heilige Geest. Weet jij wat de Heilige Geest is? Dat is wel lastig om te beschrijven. Misschien dat je het ietsjes beter begrijpt als je dit verhaaltje leest. En het is ook helemaal niet erg als je het nog niet snapt. De Heilige Geest kun je niet zien, alleen maar voelen. Net zoals de wind, die zie je niet echt. Soms zie je wel de bladeren en takken van de boom bewegen, maar de wind zelf… heb jij die wel eens gezien? Nou, de Heilige Geest is net zoiets. Die kun je wel voelen, maar niet zien.
Jezus had zijn leerlingen beloofd dat zij de heilige Geest zouden krijgen om hen te helpen als hij niet meer bij hen was. Pinksteren is het feest van de komst van de heilige Geest. Tijdens het Joodse Pinksterfeest (het Wekenfeest of Sjavoeot), waren de leerlingen en andere volgelingen van Jezus bij elkaar. Opeens hoorden ze een geluid alsof het hard ging waaien, en zagen ze iets dat op vuur leek. De leerlingen raakten ‘in vuur en vlam’ en ze voelden een kracht in zich: de heilige Geest kwam in hen. Daarna spraken ze in vreemde talen, iedereen kon hen verstaan in zijn eigen taal. Zo begon het doorvertellen van het verhaal van God en Jezus in de hele wereld.

Bijeenkomst voor de kinderen en jongeren
Ergens rond Pinksteren  -de precieze datum en invulling volgt nog- wil ik graag wat leuks doen met jullie! Jij en je ouders zullen nog een uitnodiging krijgen. Ik kijk er echt naar uit om jullie eens in of bij de kerk te ontmoeten.

Hartelijke groeten,
Rini van Dijkhuizen, kerkelijk jeugdwerker (i.o.) 

r.vandijkhuizen@protestantsekerk.nl
06-30618049
 
 
Terugblik op Pinksterzondag: jeugd in en om de kerk

Terugblik op Pinksterzondag: jeugd in en om de kerk

De Pinksterzondag begon met een gesprekje in de kerk:
Adem of wind: die zie je niet, maar er gebeurt toch iets… er ontstaat een mooie bel. Dat is toch wel grappig! Jouw adem heeft dus de kracht om een bel te maken. De wind heeft de kracht om de bladeren te laten bewegen. En bij een storm zelfs een boom om te laten vallen.
En vuur? Wat kan dat doen? Ja, dat kan iets of iemand warm maken.
Zowel wind als vuur kunnen jou in beweging zetten, net zoals met Pinksteren gebeurt: de Geest van God komt bij de mensen. En door deze Geest word je in beweging gezet. De Geest zie je niet, maar kan je wel kracht geven.

Daarna zijn we met de kaars en de kinderen naar de Beukenoot gegaan om ons eigen Pinksterfeest te vieren!
Klik op lees meer om nog meer te zien !!
lees meer »
 
Liturgisch bloemschikken 40-dagentijd 2021 Liturgisch bloemschikken 40-dagentijd 2021Op deze foto ziet U de liturgische schikking van zondag 7 maart in de kerk van Raalte.
Een open hartvorm van vaasjes en stammetjes. In de grotere vaasjes een aspidistrablad, als een beschermend schild. In de kleine vaasjes een viooltje, dat men mag schuilen in geborgenheid. In het open hart een vogelnestje, een warme, veilige plaats: “Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op “.
Om het hart een pad van stenen, de harde weg te gaan.
Voorwerp: sloffen, “Bij mij kun je thuis zijn”.

Bent U ook geïnteresserd in liturgisch bloemschikken in deze 40-dagentijd?  Vraag dan hier de brochure aan.
Ook op de site van de Protestantse Gemeente Olst vindt U meer informatie
 
Biddag 2021 Biddag 2021

Woensdag 10-maart: "Biddag"
 
Biddag is een speciale dag om te bidden voor ons werk, ons land en onze overheid. Een goed inkomen staat daarbij meestal centraal.
Het bijbelgedeelte van vandaag  (
Leviticus 23: 22, 23)  wil grote impact op onze economie en ons eigen leven hebben. God zegt in Leviticus dat Hij méér wil zien. Hij vraagt dat wij ‘de hoeken’ van ons inkomen en onze tijd met de armen en vreemdelingen delen. Dat geldt voor ons persoonlijk.
Velen werken veertig, vijftig, soms zestig uur per week om in hun (familie)onderhoud te voorzien en eventuele vakanties te kunnen bekostigen. Zijn er andere keuzes te maken in ons leven die meer recht doen aan armen en vreemdelingen?

Wat is jouw drijfveer bij jouw werk? Hoe kun je ‘de hoeken’ van je tijd of geld aan armen en vreemdelingen geven?Meer lezen; klik hier.
 
 
Klein Sallandse Zondag 14 november 2021 Klein Sallandse Zondag 14 november 2021


 
 
De steppe zal bloeien De steppe zal bloeien

Lied 608 uit het Liedboek, gezongen door Lenny Kuhr.

 
 
Lied 560 uit het Liedboek Lied 560 uit het Liedboek

Hij ging de weg zo eenzaam
Petrus in het land

 
Eenzaamheid

Dit lied beschrijft de eenzaamheid van Jezus tijdens zijn kruisgang. Eén voor een haakten ze af: Judas die hem zou verraden, Petrus die zijn belofte niet kon waarmaken, de andere vrienden die in slaap vielen terwijl ze zouden waken. Allemaal vielen ze door de mand en hij ging zijn weg alleen. Dat er ook echt een weg gegaan wordt, is steeds hoorbaar in de drie verbonden nootjes in regel twee en vier, de verlatenheid spreekt uit heel de melodie.


Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
 
lees meer »
 
Lied 527 uit het Liedboek Lied 527 uit het Liedboek

Uit uw hemel zonder grenzen

Sera Noa

 

Alsof God zomaar even langskwam, weer verdween en ondertussen een onuitwisbare indruk achterliet. Zo wordt Christus, zonder dat hij bij name wordt genoemd, in dit lied gepresenteerd. Als een vuur, als de wind, als een ster. Toch blijft het niet bij abstracte beelden: God kwam naar de aarde toe ‘met een naam en een gezicht’, als concreet en kwetsbaar mens. Voorzichtig, verkennend, tastend naar de mensen. De verbinding met deze mens is er niet alleen doordat God een medemens wordt, maar die wordt eens te meer uitgedrukt met het gebruik van de tweede persoon (‘Gij’) in het lied: er wordt niet óver God verteld, maar Hij wordt aangesproken, als in een gebed.

Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Kinder Kerstmis 2021 van Rini Kinder Kerstmis 2021 van Rini

Helaas kunnen we ook dit jaar niet samen een kinderkerstfeest vieren. Maar daar hebben wij wat op bedacht! We hebben de kinderkerstviering op de website gezet, net als vorig jaar.  Hieronder kun je het filmpje starten door op het driehoekje te klikken.
Veel plezier.

Vanaf 22 december zal er voor de kinderen en jongeren een leuke verrassing aan de deur worden gebracht.
In 2022  gaan we weer verder kijken wat we kunnen doen met jullie. Hopelijk kunnen we dan weer eens samenkomen.

Ik wens jullie een gezellige kerstvakantie toe!


Rini van Dijkhuizen (kerkelijk jeugdwerker i.o.)

 
 
Kerkbeheer

Kerkbeheer


Bijdrage solidariteitskas
Bij het kerkblad van juni is voor ieder belijdend lid van onze gemeente een brief bijgevoegd. In deze brief vragen we u om een bijdrage van € 10,- per belijdend lid voor de zogeheten Solidariteitskas. De solidariteitsbijdrage is voor de helft bestemd voor onze eigen gemeente, voor de andere helft voor steunverlening aan gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland die door omstandigheden tijdelijk niet ‘zelfvoorzienend’ kunnen zijn. Voor meer informatie over de Solidariteitskas is een folder van de PKN bij de brief gevoegd.

Verandering van bankrekeningnummers
Onze jaarrekening wordt elk jaar door het classicale college voor de behandeling van beheerszaken (CCBB) beoordeeld. De richtlijnen voor deze jaarrekening worden met ingang van 2021 veranderd. Dat betekent voor gemeenten met een kerkelijke begraafplaats dat de geldstromen van de kerk en de begraafplaats strikt gescheiden moeten worden.
Als gevolg hiervan is er een nieuw rekeningnummer geopend voor de begraafplaats. De IBAN hiervan is NL64 RABO 0373 7450 44.
Om het aantal rekeningnummers te beperken wordt het aparte rekeningnummer voor het kerkblad opgeheven. De bijdragen voor het kerkblad kunnen met ingang van september gestort worden op het algemene banknummer. Maar daarover krijgt u bij het kerkblad van september nog bericht.
In het colofon achter in het kerkblad zijn de veranderingen al aangebracht.

 
 
lees meer »
 
Lied 839 uit het Liedboek Lied 839 uit het Liedboek
Heer van de dans
Sera Noa

"Ik danste die morgen toen de schepping begon"
Dat de melodie van dit lied uitbundig danst hoeft geen betoog. Dat dansen een verrassende metafoor is om te spreken over de relatie tussen God en mensen wel. In de Bijbel lezen we van de dans van Mirjam na de tocht door de Rietzee, van Jefta’s dochter na de overwinning op Moab en van David, voor de ark van het verbond uit. Dat de mensenzoon Heer van de dans wordt, is een ronduit creatieve en spannende gedachte.


Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Van onze jeugdwerker

Van onze jeugdwerker


Terugblik op de kinderkerstviering

Een week voordat de kinderkerstviering zou plaatsvinden kondigde de minister een echte lockdown aan. Helaas het leek weer niet door te kunnen gaan.
We hebben met z’n allen heel hard nagedacht en zijn aan de gang gegaan: we hebben de kinderkerstviering coronaproof gemaakt.
We hebben alle kinderen thuis een tasje gebracht met knutselspulletjes en verschillende opdrachten erbij.
Ik heb een filmpje opgenomen met een inleiding, kerstverhaal en afsluiting.
Dit hebben we op de website geplaatst.

Mocht u het gemist hebben, dan is het nog terug te zien op: https://wesepe.protestantsekerk.net/nieuws

Ouders en kinderen waren erg enthousiast en zijn thuis met elkaar aan de slag gegaan.

Komende maand
En nu? Nog steeds kunnen we niet met veel mensen bij elkaar zijn om te vieren. Daarom ben ik alweer iets voor thuis aan het voorbereiden. Op zondag 7 maart komt er weer iets voor de kinderen en jongeren, wat zij thuis kunnen doen. Of misschien wel in interactie met elkaar via Zoom of zo. Jullie krijgen hier nog bericht over. Als je op de hoogte gehouden wilt worden, laat het dan even weten aan mij.
Mocht er iets in de kerk kunnen, dan doen we dat natuurlijk! Ik denk aan een filmmiddag, een “geloven is leuk”-middag of een speurtocht in de kerk. En voor de ouders misschien een keer een gespreksavond. Mochten er ideeën zijn voor een thema, dan hoor ik ze graag! Goed, enthousiasme genoeg en hopelijk kan ik in de komende periode iets van deze dingen ten uitvoer brengen en jullie allemaal echt ontmoeten.
Houd moed, heb lief,
Rini van Dijkhuizen, kerkelijk werker i.o. r.vandijkhuizen@protestantsekerk.nl 06-30618049


 
 
Bloemen leggen

Bloemen leggen


Bloemen leggen op of rond 4 mei


Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om bloemen te leggen bij het oorlogsmonument naast de kerk.

De bedoeling was dat het monument zou worden onthuld in april 2020 waarna de bevolking bloemen zou kunnen leggen op 4 mei als herinnering aan de oorlogsjaren die dan 75 jaar geleden waren. Zoals bekend kon de onthulling pas in september plaatsvinden en daarom is die gelegenheid er dit jaar voor het eerst.
De kerk heeft als eerste bloemen gelegd na de dienst op zondag 2 mei. Op die dag was er voor het eerst weer een kerkdienst na de lock down.
Enkele schoolkinderen, die in december de boom bij het monument hebben geplant, hadden aangegeven dat ze ook bloemen wilden leggen. Dit is gebeurd op 4 mei om 16.00 uur.
In verband met corona was er geen gezamenlijke bijeenkomst. 

De kerk zal zorgen dat te zijner tijd de bloemen weer worden opgeruimd.

 
 
Lied 913, gezongen door Carmen Stoetzer-Melissant Lied 913, gezongen door Carmen Stoetzer-Melissant

Wat de toekomst brenge moge

Wat de toekomst brenge moge

 

Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Lied 1006 Lied 1006

Onze Vader in de hemel,
U staat zorgzaam om ons heen.


 

Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Klein Salland Diaconie project

Klein Salland Diaconie project

AtiY Bolivia   Eindcollecte 14-feb 2020

In 2020 hebben de 4 kerken van Klein Salland gezamenlijk het goede werk van Stichting Atiy gesteund. Onlangs ontvingen we een brief van Ans Haarman van Stichting Atiy. Wat is het mooi om te lezen dat de donatie zo welkom was en het geld zo goed is besteed!

Er is besloten om de Stichting Atiy in 2021 te blijven steunen. In vergelijking met de opbrengst van het gezamenlijk project Brazilië van 2019 is vorig jaar vanwege alle coronamaatregelen de opbrengst van het project Atiy Bolivia 2020 enigszins achtergebleven. Daarop hebben de Klein Sallandse diakenen besloten om het project Atiy de eerstvolgende 4 Klein-Salland zondagen voort te zetten en de opbrengst van de eindcollectes nogmaals te besteden aan het project van Ans Haarman uit Marienheem.


Onze steun is nog steeds hard nodig om de kwetsbare kinderen en hun gezinnen daar in Bolivia te kunnen helpen!
Lees de brief van Ans door hieronder op lees meer te klikken.

 
lees meer »
 
Lied van eenheid Lied van eenheid


EO en Protestantse Kerk lanceren met meerdere kerken nieuw ‘Lied van eenheid’

 

De EO en de Protestantse Kerk in Nederland hebben vrijdag 21-mei  een nieuw ‘Lied van eenheid’ uitgebracht, onder de titel ‘Zo zingt mijn ziel (Aan het einde van mijn kracht)’. In deze onrustige tijden komen meer dan twintig verschillende kerken samen met zangers uit tientallen plaatselijke gemeenten om het nieuw vertaalde en samengestelde lied te zingen.
 
lees meer »
 
Lied 1001 Lied 1001

De wijze woorden en het groot vertoon


Lied 1001 uit het Liedboek (+ toelichting).
Syb van der Ploeg


 

Toelichting op dit lied vindt U onder  lees meer.
lees meer »
 
Nieuwjaarstoespraak 2021 Nieuwjaarstoespraak 2021

Nieuwjaarstoespraak 2021

Hieronder kunt U kijken naar de Nieuwjaarstoespraak door de voorzitter van de kerkenraad  Gerrit Visscher.

 
 
75-jaar vrijheid: boom geplant

75-jaar vrijheid: boom geplant


WESEPE
75- jaar vrijheid.Op vrijdag 4 december is het project 75-jaar vrijheid in Wesepe afgesloten met het planten van een esdoorn.


Er is gekozen voor de esdoorn als verwijzing naar de Canadese vlag. Op deze vlag staat een afbeelding van een esdoornblad.
Wesepe werd op 11 april 1945 bevrijd door de Canadezen.
Ter herinnering aan 75-jaar vrijheid zou op zondag 12 april het monument  worden onthuld.
Helaas kon dit vanwege het Corona virus niet doorgaan.
Gelukkig kon dit op 6 september alsnog  plaatsvinden. Na de kerkdienst werd het monument onthuld door de twee oudste leden van de Protestantse Gemeente Wesepe;  mevr. Dina Muskee (97) en dhr. Arend Jalink (95).
Met het planten van deze  ”vrijheids”  boom kwam hiermee het project ten einde.Het planten gebeurde door leerlingen van groep 7/8 van de A.Bosschool te Wesepe.
Onder toeziend oog van dhr. Jalink en groenvoorziener Ton den Duijf werd deze klus geklaard.


 
 
Kerst toespraak 2020 Kerst toespraak 2020

Kersttoespraak Ds. Henk Jan Damstra

Bekijk hier de speciale Kersttoespraak voor onze Protestantse Gemeente Wesepe door Ds. Henk Jan Damstra.


 
 
Gebed Gebed

Gebed in deze tijd van lockdown van scriba ds. René de Reuver

Gebed

Eeuwige God, 
U die woont en troont in Sion, 
hoorder van het gebed,
tot U komen wij
in stilte
niet goed wetend wat te bidden.
We zijn uit het veld geslagen 

niet in staat om bijeen te komen 
en uit volle borst U de lof te zingen. 
lees meer »
 
Kerk In Actie

Kerk In Actie


KIA:  Lesbos

Overweldigende gift voor Lesbos

Best bijzonder, een ouderling die bij u aanklopt om geld te vragen…
Maar het zit zo: eigenlijk had ik toegezegd dat ik de stichting Kerk in Actie wilde gaan helpen door huis aan huis met een collectebus rond te gaan lopen maar dat mag niet i.v.m. corona.


Met deze tekst begon onze ouderling Ans Krijt haar oproep voor de actie KIA Lesbos.
Hartverwarmend hoe jullie hebben gereageerd op haar oproep. Duidelijk is dat er meegeleefd wordt met mensen die veel minder bedeeld zijn en die zelfs huis en haard hebben verlaten. Met nog steeds grote angst verblijven zij in vluchtelingenkampen in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden. Voor de actie van KIA Lesbos is via de bank maar liefst 720 euro binnengestroomd waar door de Diaconie ook nog eens 100 euro aan wordt toegevoegd. Geld dat zeker goed terecht komt om hulp te kunnen bieden aan hen die het zo hard nodig hebben.

Diaconie PG Wesepe


 
 
 
Lied Lied

Kom met het licht van uw ontferming
Meer info: klik hier.
 
 
Lied: Straks bijeen Lied: Straks bijeen

Bekijk hier het speciale lied: "Straks bijeen.
Dit lied is geschreven tjdens de corona-periode en wordt gezongen door Anneke van Giersbergen.
Het vaak in 2020 bekeken lied gaat  over gezamenlijkheid en het verlangen om elkaar te omhelzen. Gert Landman vertaalde het nieuwe lied  'We will meet again', dat uitkijkt naar de tijd ná corona.

Samen zullen we danken en zingen.
Samen breken we brood, delen wijn.
Wij omhelzen elkaar weer met vrede:
een gebaar dat bijzonder zal zijn.

 
Klik hier om de tekst en toelichting te lezen:
 
 
Cantorij Kerstmis 2020 Cantorij Kerstmis 2020

Een lied weerklinkt in deze nacht.

De Cantorij kan tijdens deze Kerstdagen helaas niet voor U in de kerk zingen. Via dit online flimpje  brengen zij U toch een muzikale kerstgroet.

 
 
Lied: U geeft rust

Lied: U geeft rust

U geeft rust (door alles heen)

In deze onrustige tijden komen meer dan twintig verschillende kerken samen om het prachtige lied 'U geeft rust (door alles heen)’ te zingen.

Klik hier voor de video en de tekst.

 
 
Jubileum Ds. Henk Jan Damstra

Bloemen voor de jubilaris
Jubileum Ds. Henk Jan Damstra

25-jarig Jubileum Ds. Henk Jan Damstra


In de dienst van afgelopen zondag 14-juni  is er stil gestaan bij het jubileum van onze dominee.  Nog voor het slotlied was het Willemieke van de Poel (voorzitter PG Olst) die namens de beide Protestantse Gemeenten Olst en Wesepe onverwacht het woord nam. Het was n.l. de eerste zondag nadat 25-jaar geleden Henk Jan officieel  als dominee startte.
Met Corike begonnen ze samen in het Zeeuwse Heinkenszand in 1995 als predikanten. Na 11 jaar vertrokken ze naar het oosten van het land. En wel naar het Overijsselse Olst waar Henk Jan als dominee bevestigd werd. In 2017 kwam er de samenwerking met de PG Wesepe bij.
Via een video boodschap vanuit Zeeland feliciteerde Marleen Meerman namens de  PKN Gemeente Heinkenszand Henk Jan met zijn 25-jarig jubileum. Namens Heinkenszand bood Willemieke nog een mooi boeket bloemen aan. Gerrit Visscher bood namens Olst en Wesepe ook nog een fraai boeket bloemen aan.
Na de dienst werd Henk Jan bij het verlaten van de kerk nog verrast met een luid applaus.
Wanneer er  na de beperkingen vanwege de coronaregels weer  de mogelijkheid bestaat  zal er zowel  in Olst als Wesepe nog  aandacht aan dit jubileum worden besteed.

 
 
Gemeente bijeenkomst 20 december 2020

Gemeente bijeenkomst 20 december 2020
Afgelasting gemeente-bijeenkomst
Ook onze gemeente-bijeenkomst van 20 december kan helaas  geen doorgang vinden.


Vanwege de verscherpte regels zijn er geen bijeenkomsten mogelijk. Zodra de situatie het toelaat zullen wij U op onze website informeren over hoe wij alsnog de gemeente-bijeenkomst gaan organiseren.
Voor vragen kunt U terecht bij dhr. Gerrit Visscher:  0620753695  

 
 
Aardappelactie 2020

De oogst van 2020 onderweg naar Raalte
Aardappelactie 2020


Aardappelactie 2020 Diaconie


Dit voorjaar hadden we weer de aardappelactie willen organiseren en met de startzondag hadden we die willen doneren aan de voedselbank, net zo als vorig jaar, maar door de corona viel dit in het water.
Maar om de voedselbank dan maar niets aan te bieden leek ons ook geen goed idee en hadden we besloten om toch maar een stukje aardappels te poten.
En deze zijn nu aangeboden aan de Voedselbank Raalte. 


Begin oktober zijn de aardappels gerooid en gesorteerd. Dit vond plaats op het erf van Anton Grotentraast en was een heus familie gebeuren.

 
lees meer »
 
Appelactie 2020

Appelactie 2020

Geen appelactie dit jaar !!!


Appelactie 2020
U bent gewend dat wij rond deze tijd onze appelactie houden.
Helaas, dit jaar is alles anders, zo is het ook met deze actie.


We hebben moeten besluiten om de appelactie
geen doorgang te laten vinden.
We vinden het niet verantwoord onze vrijwilligers huis aan huis te laten gaan, met in achtneming van alle coronamaatregelen, zeker nu ze onlangs weer door het kabinet aangescherpt zijn. We hopen op uw begrip hiervoor.
We gaan zeker in het volgend jaar 2021 weer een appelactie organiseren.
 
Namens de Appelactiecommissie
Betsie ten Have

 
 
Lied van eenheid Lied van eenheid


Lied van eenheid

De EO, de Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-Katholieke Kerk hebben vrijdagavond een nieuw ‘Lied van eenheid’ uitgebracht, als bemoediging voor Kerst. Berget Lewis, Brainpower, bekende kerkelijke gezichten en tientallen lokale gemeenten leveren een bijdrage aan het lied.
Kerken en christenen in al hun verscheidenheid maken met het lied een gezamenlijk statement rondom het gebed dat Jezus bad voor zijn volgelingen. Een gebed over verlangen naar eenheid in liefde en over elkaar vasthouden in het geloof.


 
lees meer »
 
Onderscheiding

Koninklijke onderscheiding
Onderscheiding

Vrijdag 24-april ontving  ons kerkraadslid Jo Jansen een telefoontje van de burgemeester van de gemeente Olst-Wijhe; Ton Strien.
De burgemeester mocht Jo het heuglijke feit meedelen dat het Zijne Majesteit behaagd had hem te ridderen in de Orde van Oranje-Nassau.
Voor Jo kwam deze koninklijke onderscheiding als een volkomen verrassing; “dit had ik echt niet verwacht”.


De officiële uitreiking door burgemeester Ton Strien heeft op vrijdag 3-juli om 9:30 uur in zaal Logtenberg op de Boerhaar plaatsgevonden.

In de periode van 1976-1988 is Jo kerkvoogd geweest in onze Protestantse Gemeente Wesepe. Sinds 2015 is hij hier wederom erg actief ; nu als penningmeester in het college van Ouderlingen-Kerkrentmeesters.
Hiernaast is Jo ook zeer actief als vrijwilliger in ons dorp.  Hij zet zich o.a. ook in voor  Sportclub Wesepe, Bridgeclub Wesepe en Stichting Zalencentrum Wesepe.

Jo, van harte gefeliciteerd.

 
 
Oorlogsmonunument

Oorlogsmonunument


Onthulling oorlogsmonument

Vijf maanden later als gepland heeft dan toch de onthulling van het oorlogsmonument in Wesepe plaats gevonden.

Vanwege alle corona beperkingen kon de geplande onthulling op 12 april helaas niet doorgaan.

Er was nu gekozen om de onthulling plaats te laten vinden op zondag 6 september; de startzondag van de Protestantse Gemeente Wesepe.In de voorafgaande kerkdienst stond het thema “75-jaar vrijheid” centraal.
Ds. Henk Jan Damstra stond hierbij stil wat vrijheid voor een ieder betekent; toen en nu. Ook dat het veel inzet vergt om vrijheid te verkrijgen maar dat er minstens net zo veel inzet vereist is om de vrijheid te behouden, ook nu nog
.

Enkele leden van de Cantorij o.l.v. Corinne Ovinge-Best luisterden de dienst op met mooie en toepasselijke liederen over vrede en vrijheid.

Na afloop van de dienst vond onder een heerlijk stralende zon de onthulling plaats door de twee oudste leden van onze gemeente:  Dina Muskee(97) en Arend Jalink (95).  Samen verwijderden ze in het bijzijn van hun familie het doek over het monument. Een mooie grote zwerfkei met daarop een granieten herinneringsbord. Hierop staat de treffende tekst vermeld : “VOOR ALLEN DIE HEBBEN GELEDEN EN GESTREDEN VOOR ONZE VRIJHEID”.Na het zingen van het Wilhelmus kon iedereen de bij het verlaten van de kerk gekregen zonnebloem bij het monument neerleggen.
Hiermee kwam een einde aan een indrukwekkende plechtigheid en kan Wesepe trots zijn op deze oorlogsherinnering.

Het monument heeft een plek gekregen bij het hek naast de toren. Vrijwilligers van de kerk  hebben er een mooi perkje van gemaakt met fraaie bestrating .
In een latere fase zal er nog een boom worden geplaatst naast het monumentje door de schooljeugd. Waarschijnlijk een esdoorn als verwijzing naar de vlag van onze bevrijders uit Canada. 
Na de onthulling bestaat er  de gelegenheid voor kerkgangers en andere Wesepenaren om bloemen te leggen bij het monument. Zo kunnen we toch het hele dorp er bij betrekken.

 
lees meer »
 
Klein Salland Klein Salland
Hallo Klein Salland

30 augustus jl. is dan eindelijk het startschot gegeven voor mijn werk in Raalte (e.o.). We kijken - ondanks de nodige restricties - terug op een mooie en feestelijke dienst. Met de “jod van God” hoop ik ook een beetje een toon gezet te hebben: het kleine maar essentiële verschil in het leven door te vertrouwen op de Heer.
Zo begin ik - samen met mijn gezin - aan alle nieuwe dingen die Raalte en Klein Salland op ons pad brengen.
In mijn vorige gemeentes heb ik regelmatig ervaren hoe belangrijk het is om niet alleen in eigen kring actief te zijn maar ook samenwerking te zoeken met anderen, elkaar te ondersteunen en krachten te bundelen. Dat biedt kansen en mogelijkheden voor de jeugd en voor ouderen; maar ook voor de “middenmoot” valt er veel te winnen, te zien en te leren bij elkaar; ja, samen kun je meer.
Als nieuwkomer kom ik uiteraard niet om alles overhoop te gooien en te veranderen, maar wie weet kunnen we samen profiteren van wat frisse ideeën en nieuw elan.
Ik heb er zin in!

Ds. Richard Slaar

 
 
75 Jaar Vrijheid

75 Jaar Vrijheid

11 april  1945-2020

Ondanks dat Corona ons dagelijks bezig houdt is er meer om bij stil te staan.
Het is op 11-april-2020  75 jaar geleden dat Wesepe bevrijd werd door de Canadezen.

Helaas werd in de nacht van 10 op 11 april 1945, één dag voor de bevrijding van Wesepe,  de uit 1837 stammende beltmolen van de fa. Dieperink in opdracht van de bezetters in brand gestoken.
Vanwege alle Corona maatregelen kunnen we onze vrijheid nu niet uitbundig vieren. Zoals de onthulling van een Oorlogsmonumentje nabij onze kerk.
Toch is het goed om ook nu bij onze vrijheid stil te staan.

In het kerkelijk archief staat een brief van Dominee Miskotte over de dag dat Wesepe bevrijd werd.
Hier een kort stukje uit deze brief:

Woensdag 11 april 1945
Meester Bos meldde mij zéér vroeg (half zes ‘s ochtends) aan huis dat het dorp bevrijd was.
De Canadezen stonden bij (die nacht afgebrande) molen van Dieperink. Ik erheen.
We hadden een angstige nacht in de kelder doorgebracht.
Nadat in de vooravond (10 april dus) steeds groepjes Duitse soldaten langs de pastorie richting Raalterweg trokken.
Ook de Duitsers die nog in ons huis bivakkeerden, trokken tegen de schemer weg.


Uit het kerkelijk archief van de Protestantse Gemeente Wesepe  ( in bewaring bij het Historisch Centrum Overijssel).

De gehele brief kunt u vinden op de site van het Weseper Erfgoed.

Ook de Stentor heeft aandacht besteed aan de bevrijding van de dorpen in Salland: deel 5 en deel 6.

 
 
Restauratie Kerkorgel

Restauratie Kerkorgel

"Restauratie Kerkorgel"

Zoals u wellicht wel gemerkt hebt, werd op maandag 3 februari het orgel uit elkaar gehaald voor een grote onderhoudsbeurt. Veel orgelpijpen werden zolang opgeslagen onder de toren, maar meerdere kisten vol orgelpijpen werden ook afgevoerd naar de werkplaats van de firma Reil, om daar gereviseerd en hersteld te worden
lees meer »
 
Lied 1003 Lied 1003

"Stil is de straat  -  in  Coronatijd"

Klik op een link en kijk en luister op YouTube naar Lied 1003 in een aangepaste "Coronaversie" met extra coupletten.


Lied 1003 Corona piano
Lied 1003 Corona combo
 
Oosterhuis dienst 9-feb-2020

Oosterhuis koor
Oosterhuis dienst 9-feb-2020

“Oosterhuis” zangdienst.

Zondag 9 februari was er weer de traditionele “Oosterhuis”  zangdienst in onze kerk. De storm trotserend hadden toch velen besloten deze speciale zangdienst te gaan bezoeken. Spijt  van deze beslissing zullen ze niet hebben gehad.  Het was een hele mooie en fijne dienst!
Door de storm kon Drs Kees Kok niet komen, zijn teksten werden voorgelezen door Gerrit Visscher.
lees meer »
 
Nestkastjes

Nestkastjes

Nestkastjes kerkhof

Vorig jaar werden ook wij op het kerkhof verrast door de eikenprocessierups. In een aantal eiken bevonden zich nesten van deze vervelende rups. Bestrijding was echter geen optie meer.


Dit jaar hebben we gekozen voor een milieuvriendelijke oplossing zoals die ook op vele andere plaatsen in ons land toegepast wordt.
De koolmees is bij uitstek een natuurlijke vijand van de processierups. Deze vogels voeren grote aantallen rupsen aan hun jongen.
Door het ophangen van 5 speciale koolmees nestkastjes hopen we de overlast van deze rupsen te bestrijden.
Eén van onze vrijwilligers, Bé Noordkamp, heeft deze kastjes zelf gemaakt en ook nog eens zelf opgehangen.  Verdeeld over het kerkhof hangen deze kastjes nu in verschillende eiken.

Bé, namens de Kerkrentmeesters heel erg bedankt.


 
 
Oudejaarscollecte 2021

Oudejaarscollecte 2021

Op woensdag 5 januari was het de jaarlijkse telavond van de eindejaarscollecte.
Vanwege de corona maatregelen waren we ook dit jaar weer genoodzaakt om het op een andere manier plaats te laten vinden.
Alle lopers werden op verschillende tijden uitgenodigd in de Beukenoot. Helaas kon het gebruikelijke kopje koffie ook niet geschonken worden.
Als dank kregen de lopers een zakje met een kleinigheid mee.
Vanwege de corona waren er ook al bedragen via de bank overgemaakt en ook enveloppen in de brievenbus bij de kerk bezorgd.
De eindstand van de collecte is geworden:  
2260,12. Vergeleken met vorig jaar is dit minder maar toen was de opbrengst ook erg hoog.
De kerkrentmeesters zijn heel tevreden met dit bedrag.

Namens de Kerkrentmeesters willen we de kerkbladlopers en alle gevers heel erg hartelijk danken.

 
 
 
 
Hulpdienst Wesepe
Hebt u geen vervoer, dan kunt u bellen met ‘de Hulpdienst Wesepe’; Ans Krijt telf: 06-24728227 of Gerrit Visscher  06-20753695
 

Eredienst
datum en tijdstip 08-10-2023 om 10:00 uur
Inzameling: Kerkbeheer (Onderhoud kerkelijke gebouwen)en Diaconie (Kerk in actie Missionair werk) .
 Na afloop is er koffiedrinken waarvoor elke kerkganger van harte wordt uitgenodigd.meer details

Eredienst
datum en tijdstip 15-10-2023 om 10:00 uur
Inzameling: Kerkbeheer (Onderhoud kerkelijke gebouwen) en Diaconie (Wereldvoedseldag).
 Na afloop is er koffiedrinken waarvoor elke kerkganger van harte wordt uitgenodigd.meer details

Eredienst
datum en tijdstip 22-10-2023 om 10:00 uur
Inzameling: Kerkbeheer (Onderhoud kerkelijke gebouwen) en Diaconie (Bloemenfonds).
 Na afloop is er koffiedrinken waarvoor elke kerkganger van harte wordt uitgenodigd.meer details

 
Tarieven

PG Wesepe

Informatie over de laatste tarieven m.b.t.
Kerk en Beukenoot
Begraafplaats

LET OP:
vanaf 1-jan-2023 zijn de tarieven geïndexeerd.
 
Wie komt ons team versterken ???

Lijkt het je leuk om tijdens een dienst de camera's in de kerk te bedienen en/of presentaties (PowerPoint)  te maken?
Informeer dan eens of dit ook iets voor jou is. Het is echt niet moelijk.
Neem gerust eens contact met mij op:
Dick Stegeman
d.a.stegeman@hccnet.nl
06-83657770
 
Plaskerk 900


Om te herdenken dat de Plaskerk in Raalte al 900 jaar bestaat heeft de “werkgroep Plaskerk 900” een programma opgezet wat het hele jaar door loopt.
Klik
hier voor meer informatie.
 
Rolstoelgebruik

De kerk heeft de beschikking over drie rolstoelen die gebruikt kunnen worden als iemand tijdelijk een rolstoel nodig heeft.
Deze rolstoelen worden beheerd door Jan ten Have (06 81290685).
Dus als u gebruik wilt maken van een rolstoel neem dan even contact op met Jan dan komt het voor elkaar
 
PKN Klein Salland
Website's van de andere gemeenten:
PKN Olst
PKN Raalte
PKN Wijhe
 
Vanaf 3-sep ...Vanaf zondag 3-sep beginnen de diensten om 10:00 uur !!
 
 
Kerkdienstgemist

Kerkdiensten van Klein-Salland bekijken?

PG Wesepe
klik hier

PG Olst 
klik hier


PG Wijhe  
klik hier

PG Raalte  

klik hier

 
 
Klein Salland


Vanaf 12 april 2022 is aan het keuzemenu aan de linkerzijde van de pagina's de keuze 
Klein Salland  toegevoegd.
Hier vindt U algemene informatie over de samenwerkings overeenkomst.
O.a. vindt U hier informatie over de vertrouwenspersoon en de onlangs door alle 4 kerken getekende overeenkomst.

 
 
Privacyverklaring
Privacyverklaring PK Wesepe
 
Webmaster
d.a.stegeman@hccnet.nl
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.