Lied 560 uit het Liedboek Lied 560 uit het Liedboek
Toegelicht: Hij ging de weg zo eenzaam
(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)
Eenzaamheid
Dit lied beschrijft de eenzaamheid van Jezus tijdens zijn kruisgang. Eén voor een haakten ze af: Judas die hem zou verraden, Petrus die zijn belofte niet kon waarmaken, de andere vrienden die in slaap vielen terwijl ze zouden waken. Allemaal vielen ze door de mand en hij ging zijn weg alleen. Dat er ook echt een weg gegaan wordt, is steeds hoorbaar in de drie verbonden nootjes in regel twee en vier, de verlatenheid spreekt uit heel de melodie.
Kruisweg
Elk van de coupletten begint met ‘Hij ging de weg zo eenzaam’ en beschrijft vervolgens één scène uit het lijdensverhaal: de hof van Getsemane (couplet 1), de bespotting door de soldaten in het pretorium (couplet 2) en de sterfscène aan het kruis (couplet 3). Zo loop je, als je dit lied zingt, een mini-kruisweg langs drie kruiswegstaties; ieder venster biedt een nieuwe blik op Jezus’ lijden. Als zanger volg je hem na op zijn weg.
‘Ook voor ons’
Die navolging van Jezus wordt gaandeweg persoonlijker, de intensiteit ervan komt steeds dichterbij. In het eerste couplet lijdt hij voor zijn vrienden. In het tweede couplet ook voor zijn ‘vijanden’, namelijk de soldaten die hem sloegen en hem spottend de doornenkroon op zetten. En in het derde couplet sterft hij ‘voor allen, ook voor ons’. Daarmee is dit lied een uitdrukking van een klassieke vorm van verzoeningsleer, waarin Jezus plaatsvervangend lijdt en sterft voor de schuld van de mensen.
Noorwegen
Het qua tekst en melodie eenvoudig opgezette lied is afkomstig uit Noorwegen en is gemaakt in 1975. Het is in het Nederlands vertaald door Sytze de Vries. Juist de eenvoud in woord en toon maakt het lied zo effectief en aansprekend.

Dit lied werd gezongen in de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (13 maart, KRO-NCRV), vanuit de Ontmoetingskerk in Pesse. Bekijk of lees ook de overdenking van ds. Marianne Paas-Feenstra:

datum en tijdstip 23-01-2022 om 10:00 uur
Via internet online te volgen!
Oecumenische dienst
Inzameling: Diaconie Missionair werk en Onderhoud kerkelijke gebouwenmeer details

datum en tijdstip 30-01-2022 om 10
Inzameling: Diaconie Kerk in Actie en Onderhoud kerkelijke gebouwenmeer details

Klein Sallandse Zondag
datum en tijdstip 06-02-2022 om 10:00 uur
Samen met Olst
Inzameling: Kerk in Actie (Bangladesh) en Onderhoud kerkelijke gebouwenmeer details

Kerkbalans

De voorbereidingen voor Kerkbalans 2022 zijn inmiddels begonnen. De actie heeft dit jaar als titel ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’.
Voor u is dit misschien een mooi moment om na te gaan of u uw toezegging voor 2021 al hebt betaald? Er zijn al veel giften binnengekomen, maar het zou kunnen zijn dat het aan uw aandacht ontsnapt is.
Alvast onze dank voor de moeite en voor uw bijdrage.
De kerkrentmeesters

Wie komt ons team versterken ???

Lijkt het je leuk om tijdens een dienst de camera's in de kerk te bedienen en/of presentaties te maken?
Informeer dan eens of dit ook iets voor jou is. Het is echt niet moelijk.
Neem gerust eens contact met mij op:
Dick Stegeman

Vanaf 5-sep..