Lied 560 uit het Liedboek Lied 560 uit het Liedboek
Toegelicht: Hij ging de weg zo eenzaam
(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)
Eenzaamheid
Dit lied beschrijft de eenzaamheid van Jezus tijdens zijn kruisgang. Eén voor een haakten ze af: Judas die hem zou verraden, Petrus die zijn belofte niet kon waarmaken, de andere vrienden die in slaap vielen terwijl ze zouden waken. Allemaal vielen ze door de mand en hij ging zijn weg alleen. Dat er ook echt een weg gegaan wordt, is steeds hoorbaar in de drie verbonden nootjes in regel twee en vier, de verlatenheid spreekt uit heel de melodie.
Kruisweg
Elk van de coupletten begint met ‘Hij ging de weg zo eenzaam’ en beschrijft vervolgens één scène uit het lijdensverhaal: de hof van Getsemane (couplet 1), de bespotting door de soldaten in het pretorium (couplet 2) en de sterfscène aan het kruis (couplet 3). Zo loop je, als je dit lied zingt, een mini-kruisweg langs drie kruiswegstaties; ieder venster biedt een nieuwe blik op Jezus’ lijden. Als zanger volg je hem na op zijn weg.
‘Ook voor ons’
Die navolging van Jezus wordt gaandeweg persoonlijker, de intensiteit ervan komt steeds dichterbij. In het eerste couplet lijdt hij voor zijn vrienden. In het tweede couplet ook voor zijn ‘vijanden’, namelijk de soldaten die hem sloegen en hem spottend de doornenkroon op zetten. En in het derde couplet sterft hij ‘voor allen, ook voor ons’. Daarmee is dit lied een uitdrukking van een klassieke vorm van verzoeningsleer, waarin Jezus plaatsvervangend lijdt en sterft voor de schuld van de mensen.
Noorwegen
Het qua tekst en melodie eenvoudig opgezette lied is afkomstig uit Noorwegen en is gemaakt in 1975. Het is in het Nederlands vertaald door Sytze de Vries. Juist de eenvoud in woord en toon maakt het lied zo effectief en aansprekend.

Dit lied werd gezongen in de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (13 maart, KRO-NCRV), vanuit de Ontmoetingskerk in Pesse. Bekijk of lees ook de overdenking van ds. Marianne Paas-Feenstra:

datum en tijdstip 04-12-2022 om 10:00 uur
2e advent
Inzameling: Kerkbeheer: Onderhoud kerkelijke gebouwen  en Diaconie: KIA Libanon

Na afloop is er koffiedrinken waarvoor elke kerkganger van harte wordt uitgenodigd.meer details

datum en tijdstip 11-12-2022 om 10:00 uur
3e advent
Inzameling: Kerkbeheer  en Diaconie: KIA binnenlands diaconaat

PG Wesepe

Informatie over de laatste tarieven m.b.t.
Kerk en Beukenoot
Begraafplaats

Begroting Diaconie 2023

Begroting 2023 diaconie
De begroting van de diaconie ligt van 5 t/m 8 december ter inzage bij Jacky van Tartwijk, Weth. Van Doorninckweg 13. Wel graag even bellen voor een afspraak: 06 31768816

Kerkbalans 2023

De voorbereidingen voor Kerkbalans 2023 zijn inmiddels begonnen. De actie heeft dit jaar ook als titel ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’.
Voor u is dit misschien een mooi moment om na te gaan of u uw toezegging voor 2022 al hebt betaald? Er zijn al veel giften binnengekomen, maar het zou kunnen zijn dat het aan uw aandacht ontsnapt is.
Alvast onze dank voor de moeite en voor uw bijdrage.

Vanaf 4-sep ...

Vanaf zondag 4-sep beginnen de diensten om 10:00 uur !!

Gebed Oekraïne

Gebed voor Oekraïne

молитва за україну

God van liefde en trouw,

Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne,
voor iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld.
In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden.
Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners.
Laat geweld en wapengekletter stoppen,
de wapens zwijgen.

Klik op  meer voor het gehele gebed

Begroting 2023

De begroting voor 2023 ligt ter inzage in week 45 (14 t/m 18 november) op het adres Kikkerspad 9 in Wesepe.
Als u deze wilt inzien dan graag even een telefoontje naar Evert van den Broek (06 23340539) voor een afspraak
.

Klein Salland

Vanaf 12 april 2022 is aan het keuzemenu aan de linkerzijde van de pagina's de keuze
Klein Salland  toegevoegd.
Hier vindt U algemene informatie over de samenwerkings overeenkomst.
O.a. vindt U hier informatie over de vertrouwenspersoon en de onlangs door alle 4 kerken getekende overeenkomst.

PG Wesepe

PG Olst

PG Wijhe

PG Raalte

klik hier

Wie komt ons team versterken ???

Lijkt het je leuk om tijdens een dienst de camera's in de kerk te bedienen en/of presentaties (PowerPoint)  te maken?
Informeer dan eens of dit ook iets voor jou is. Het is echt niet moelijk.
Neem gerust eens contact met mij op:
Dick Stegeman