Lied 1001 Lied 1001
Toegelicht: De wijze woorden en het groot vertoon
(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)

De wereld omgekeerd
Als ondertitel is aan dit lied van Huub Oosterhuis (uit 1973) ‘De wereld omgekeerd’ meegegeven. En dat is niet verwonderlijk. Het drukt uit wat we bijvoorbeeld in de Lofzang van Maria zien - machtigen worden van de troon gestoten en kleine mensen verhoogd (Luc. 1:52) - of in het protest van de oudtestamentische profeten die opstaan tegen de heersende sociale orde, een niet onbekend thema bij Oosterhuis. Alles wat in de wereld hoog staat aangeschreven, het goed doet met zijn grote vertoon en goede sier maakt, zal Gods woord niet overleven, met heel subtiel het woordje ‘niet’ op de hoogste toon van de hele melodie. Dat woordje maakt het verschil. Want Gods kracht woont in de zachte krachten, ‘in onze zwakheid’. Een les in nederigheid.
Woord en woorden
Dat ‘Woord’, dat tegenover ‘de woorden van de wereld’ wordt geplaatst, zet eigenlijk de wereld zoals wij die vaak kennen, op zijn kop. Wij zien hier de zaligsprekingen uit de Bergrede (Mat. 5) of juist lijdenden uit de werken van barmhartigheid (Mat. 25) terugkomen: de hongerigen en dorstigen; en Psalm 113: de vruchtbare zal vruchtbaar zijn. De eersten de laatsten, alles keert zich om, samengevat: ‘mensen zullen andere mensen zijn’. Ontelbare bijbelteksten klinken in enkele woorden of tussen de regels door mee. Een prachtig beeld is dat van de bierkaai, waar niet tegen te vechten is, wat een hopeloze zaak is – zelfs die wordt een stad van vrede.

Hoe komen we daar?
Het derde couplet beschrijft de weg waarlangs die droom waarheid zal worden. Zij wordt waarheid bij de mensen die stug doorzetten met hun geloof en profetische hoop. Die mens, die moet kreunen, vechten en wakker blijven in de nacht, die gaat diep gebukt. Niet de vrolijke opgewekte wiens leven over rozen gaat, maar juist degene die met alle moeite en tegenstand de vlam brandende houdt, die zal uiteindelijk zijn ogen niet geloven. Hier klinken de drie dagen van Pasen door.
Goede werken
En de goede werken dan, die wij aan anderen doen? Tellen die nog mee? De goede werken mogen er wel zijn, maar men moet zich er niet op laten voorstaan, er niet mee pronken als pauwen met hun veren. Die doe je in het verborgene, de linkerhand weet niet wat de rechter doet (Mat. 6:3). Zo draait het niet om het ik, maar komen wij samen verder op de weg naar die stad waar de onderste steen boven komt: sociale gerechtigheid.

Dit lied werd gezongen in de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (8 mei, KRO-NCRV), vanuit de Kleine Kerk in Veere.

Kermisdienst
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10:00 uur
Oecumenische kermisdienst in de feesttent op het kermisterrein.
M.m.v. gelegenheidskoor Heeten-Wesepe en Yosina Roemajauw (winnares The Voice Kids) uit Olst.

datum en tijdstip 28-08-2022 om 9:30 uur
Inzameling: Kerkbeheer en Diaconie.
  Na afloop is er koffiedrinken waarvoor elke kerkganger van harte wordt uitgenodigd.

Aardappelactie 2022

Er wordt dit jaar weer een gezamenlijke aardappelactie gehouden .
De pootaardappelen zijn uitgedeeld na de dienst op zondag 13 maart.
En na een hopelijk mooi groeiseizoen kan men de oogst inleveren op de startzondag.

De Diaconie

Wie komt ons team versterken ???

Lijkt het je leuk om tijdens een dienst de camera's in de kerk te bedienen en/of presentaties (PowerPoint)  te maken?
Informeer dan eens of dit ook iets voor jou is. Het is echt niet moelijk.
Neem gerust eens contact met mij op:
Dick Stegeman

Vanaf 1-mei..

Vanaf zondag 1-mei beginnen de diensten om
9:30 uur !!

Gebed Oekraïne

Gebed voor Oekraïne

молитва за україну

God van liefde en trouw,

Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne,
voor iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld.
In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden.
Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners.
Laat geweld en wapengekletter stoppen,
de wapens zwijgen.

Klik op  meer voor het gehele gebed

Klein Salland

Vanaf 12 april 2022 is aan het keuzemenu aan de linkerzijde van de pagina's de keuze
Klein Salland  toegevoegd.
Hier vindt U algemene informatie over de samenwerkings overeenkomst.
O.a. vindt U hier informatie over de vertrouwenspersoon en de onlangs door alle 4 kerken getekende overeenkomst.

PG Wesepe

PG Olst