Lied 1001 Lied 1001
Toegelicht: De wijze woorden en het groot vertoon
(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)

De wereld omgekeerd
Als ondertitel is aan dit lied van Huub Oosterhuis (uit 1973) ‘De wereld omgekeerd’ meegegeven. En dat is niet verwonderlijk. Het drukt uit wat we bijvoorbeeld in de Lofzang van Maria zien - machtigen worden van de troon gestoten en kleine mensen verhoogd (Luc. 1:52) - of in het protest van de oudtestamentische profeten die opstaan tegen de heersende sociale orde, een niet onbekend thema bij Oosterhuis. Alles wat in de wereld hoog staat aangeschreven, het goed doet met zijn grote vertoon en goede sier maakt, zal Gods woord niet overleven, met heel subtiel het woordje ‘niet’ op de hoogste toon van de hele melodie. Dat woordje maakt het verschil. Want Gods kracht woont in de zachte krachten, ‘in onze zwakheid’. Een les in nederigheid.
Woord en woorden
Dat ‘Woord’, dat tegenover ‘de woorden van de wereld’ wordt geplaatst, zet eigenlijk de wereld zoals wij die vaak kennen, op zijn kop. Wij zien hier de zaligsprekingen uit de Bergrede (Mat. 5) of juist lijdenden uit de werken van barmhartigheid (Mat. 25) terugkomen: de hongerigen en dorstigen; en Psalm 113: de vruchtbare zal vruchtbaar zijn. De eersten de laatsten, alles keert zich om, samengevat: ‘mensen zullen andere mensen zijn’. Ontelbare bijbelteksten klinken in enkele woorden of tussen de regels door mee. Een prachtig beeld is dat van de bierkaai, waar niet tegen te vechten is, wat een hopeloze zaak is – zelfs die wordt een stad van vrede.

Hoe komen we daar?
Het derde couplet beschrijft de weg waarlangs die droom waarheid zal worden. Zij wordt waarheid bij de mensen die stug doorzetten met hun geloof en profetische hoop. Die mens, die moet kreunen, vechten en wakker blijven in de nacht, die gaat diep gebukt. Niet de vrolijke opgewekte wiens leven over rozen gaat, maar juist degene die met alle moeite en tegenstand de vlam brandende houdt, die zal uiteindelijk zijn ogen niet geloven. Hier klinken de drie dagen van Pasen door.
Goede werken
En de goede werken dan, die wij aan anderen doen? Tellen die nog mee? De goede werken mogen er wel zijn, maar men moet zich er niet op laten voorstaan, er niet mee pronken als pauwen met hun veren. Die doe je in het verborgene, de linkerhand weet niet wat de rechter doet (Mat. 6:3). Zo draait het niet om het ik, maar komen wij samen verder op de weg naar die stad waar de onderste steen boven komt: sociale gerechtigheid.

Dit lied werd gezongen in de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (8 mei, KRO-NCRV), vanuit de Kleine Kerk in Veere.

datum en tijdstip 04-12-2022 om 10:00 uur
2e advent
Inzameling: Kerkbeheer: Onderhoud kerkelijke gebouwen  en Diaconie: KIA Libanon

Na afloop is er koffiedrinken waarvoor elke kerkganger van harte wordt uitgenodigd.meer details

datum en tijdstip 11-12-2022 om 10:00 uur
3e advent
Inzameling: Kerkbeheer  en Diaconie: KIA binnenlands diaconaat

PG Wesepe

Informatie over de laatste tarieven m.b.t.
Kerk en Beukenoot
Begraafplaats

Begroting Diaconie 2023

Begroting 2023 diaconie
De begroting van de diaconie ligt van 5 t/m 8 december ter inzage bij Jacky van Tartwijk, Weth. Van Doorninckweg 13. Wel graag even bellen voor een afspraak: 06 31768816

Kerkbalans 2023

De voorbereidingen voor Kerkbalans 2023 zijn inmiddels begonnen. De actie heeft dit jaar ook als titel ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’.
Voor u is dit misschien een mooi moment om na te gaan of u uw toezegging voor 2022 al hebt betaald? Er zijn al veel giften binnengekomen, maar het zou kunnen zijn dat het aan uw aandacht ontsnapt is.
Alvast onze dank voor de moeite en voor uw bijdrage.

Vanaf 4-sep ...

Vanaf zondag 4-sep beginnen de diensten om 10:00 uur !!

Gebed Oekraïne

Gebed voor Oekraïne

молитва за україну

God van liefde en trouw,

Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne,
voor iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld.
In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden.
Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners.
Laat geweld en wapengekletter stoppen,
de wapens zwijgen.

Klik op  meer voor het gehele gebed

Begroting 2023

De begroting voor 2023 ligt ter inzage in week 45 (14 t/m 18 november) op het adres Kikkerspad 9 in Wesepe.
Als u deze wilt inzien dan graag even een telefoontje naar Evert van den Broek (06 23340539) voor een afspraak
.

Klein Salland

Vanaf 12 april 2022 is aan het keuzemenu aan de linkerzijde van de pagina's de keuze
Klein Salland  toegevoegd.
Hier vindt U algemene informatie over de samenwerkings overeenkomst.
O.a. vindt U hier informatie over de vertrouwenspersoon en de onlangs door alle 4 kerken getekende overeenkomst.

PG Wesepe

PG Olst

PG Wijhe

PG Raalte

klik hier

Wie komt ons team versterken ???

Lijkt het je leuk om tijdens een dienst de camera's in de kerk te bedienen en/of presentaties (PowerPoint)  te maken?
Informeer dan eens of dit ook iets voor jou is. Het is echt niet moelijk.
Neem gerust eens contact met mij op:
Dick Stegeman