Lied 880 Lied 880
Toegelicht: Het leven op aarde is vreugde en rijkdom

(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)

Voorjaarslied
Soms legt een kyriegebed aan het begin van een viering meteen een claim op de atmosfeer van een dienst. De nood in de wereld, kommer en kwel, daar begint het mee. Het gevoel van lied 880 is het absolute tegendeel en zet een volstrekt blijmoedige toon. Het bezingt alleen de zonzijde van het bestaan. Het vereenzelvigt het hele bestaan op aarde met pure positiviteit. Hoe passend om in de paastijd te zingen, deze vrolijke woorden en muziek van Kathy en Ian Galloway, verbonden aan de Iona-gemeenschap.
Scheppingstheologie
Frisse beelden tuimelen over elkaar heen: vreugde, rijkdom, schoonheid, fris groen en fonteinen vol van goedheid, zorg voor de armen, gemeenschap, lachen en liefde, genezing en bevrijding. Van God is niet direct sprake in het lied – pas in het laatste couplet – maar de eerste coupletten verwijzen wel indirect naar God. De schoonheid van de schepping die wordt bezongen, wijst namelijk maar in één richting: naar haar Schepper. Zijn goedheid, waarheid en schoonheid zit in de vezels van heel het bestaan op aarde ingeweven.
Daarbij is niet sprake van eenzijdige beelden. Gods ‘goedheid’ – waarmee Zijn overvloedige aanwezigheid bedoeld wordt – is zowel in de hectische steden te vinden als in de stilte. Op het ene moment hier en op het andere moment daar. Het is zowel in het grote als in het kleine, in vreugde en in de pijn, zoals Hij zowel aanwezig was in Christus’ lijden als in Zijn opstanding. In dat opzicht doet het lied sterk denken aan wat Willem Barnard elders in een paaslied dicht: ‘Gods goedheid is te groot voor het geluk alleen, zij gaat in alle nood door heel het leven heen’ (Lied 650).

Houd van het leven!
In het laatste couplet blijkt het lied een lied van dankbaarheid. Hoe kun je de Schepper het beste danken voor de overdaad aan goedheid? Een simpel antwoord en heilige opdracht: door van het leven te houden.

datum en tijdstip 23-01-2022 om 10:00 uur
Via internet online te volgen!
Oecumenische dienst
Inzameling: Diaconie Missionair werk en Onderhoud kerkelijke gebouwenmeer details

datum en tijdstip 30-01-2022 om 10
Inzameling: Diaconie Kerk in Actie en Onderhoud kerkelijke gebouwenmeer details

Klein Sallandse Zondag
datum en tijdstip 06-02-2022 om 10:00 uur
Samen met Olst
Inzameling: Kerk in Actie (Bangladesh) en Onderhoud kerkelijke gebouwenmeer details

Kerkbalans

De voorbereidingen voor Kerkbalans 2022 zijn inmiddels begonnen. De actie heeft dit jaar als titel ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’.
Voor u is dit misschien een mooi moment om na te gaan of u uw toezegging voor 2021 al hebt betaald? Er zijn al veel giften binnengekomen, maar het zou kunnen zijn dat het aan uw aandacht ontsnapt is.
Alvast onze dank voor de moeite en voor uw bijdrage.
De kerkrentmeesters

Wie komt ons team versterken ???

Lijkt het je leuk om tijdens een dienst de camera's in de kerk te bedienen en/of presentaties te maken?
Informeer dan eens of dit ook iets voor jou is. Het is echt niet moelijk.
Neem gerust eens contact met mij op:
Dick Stegeman

Vanaf 5-sep..