Lied 880 Lied 880
Toegelicht: Het leven op aarde is vreugde en rijkdom

(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)

Voorjaarslied
Soms legt een kyriegebed aan het begin van een viering meteen een claim op de atmosfeer van een dienst. De nood in de wereld, kommer en kwel, daar begint het mee. Het gevoel van lied 880 is het absolute tegendeel en zet een volstrekt blijmoedige toon. Het bezingt alleen de zonzijde van het bestaan. Het vereenzelvigt het hele bestaan op aarde met pure positiviteit. Hoe passend om in de paastijd te zingen, deze vrolijke woorden en muziek van Kathy en Ian Galloway, verbonden aan de Iona-gemeenschap.
Scheppingstheologie
Frisse beelden tuimelen over elkaar heen: vreugde, rijkdom, schoonheid, fris groen en fonteinen vol van goedheid, zorg voor de armen, gemeenschap, lachen en liefde, genezing en bevrijding. Van God is niet direct sprake in het lied – pas in het laatste couplet – maar de eerste coupletten verwijzen wel indirect naar God. De schoonheid van de schepping die wordt bezongen, wijst namelijk maar in één richting: naar haar Schepper. Zijn goedheid, waarheid en schoonheid zit in de vezels van heel het bestaan op aarde ingeweven.
Daarbij is niet sprake van eenzijdige beelden. Gods ‘goedheid’ – waarmee Zijn overvloedige aanwezigheid bedoeld wordt – is zowel in de hectische steden te vinden als in de stilte. Op het ene moment hier en op het andere moment daar. Het is zowel in het grote als in het kleine, in vreugde en in de pijn, zoals Hij zowel aanwezig was in Christus’ lijden als in Zijn opstanding. In dat opzicht doet het lied sterk denken aan wat Willem Barnard elders in een paaslied dicht: ‘Gods goedheid is te groot voor het geluk alleen, zij gaat in alle nood door heel het leven heen’ (Lied 650).

Houd van het leven!
In het laatste couplet blijkt het lied een lied van dankbaarheid. Hoe kun je de Schepper het beste danken voor de overdaad aan goedheid? Een simpel antwoord en heilige opdracht: door van het leven te houden.

datum en tijdstip 29-05-2022 om 9:30 uur
Inzameling: Kerkbeheer en Diaconie: KIA Jongerendiaconaat.
  Na afloop is er koffiedrinken waarvoor elke kerkganger van harte wordt uitgenodigd.meer details

Klein Sallandse Pinksterdienst
datum en tijdstip 05-06-2022 om 9:30 uur
Openluchtdienst in De Zoogenbrink. Bij slecht weer in de open schuur!

Aardappelactie 2022

Er wordt dit jaar weer een gezamenlijke aardappelactie gehouden .
De pootaardappelen zijn uitgedeeld na de dienst op zondag 13 maart.
En na een hopelijk mooi groeiseizoen kan men de oogst inleveren op de startzondag.

De Diaconie

Gebed Oekraïne

Gebed voor Oekraïne

молитва за україну

God van liefde en trouw,

Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne,
voor iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld.
In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden.
Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners.
Laat geweld en wapengekletter stoppen,
de wapens zwijgen.

Klik op  meer voor het gehele gebed

Klein Salland

NIEUW  NIEUW

Vanaf 12 april 2022 is aan het keuzemenu aan de linkerzijde van de pagina's de keuze
Klein Salland  toegevoegd.
Hier vindt U algemene informatie over de samenwerkings overeenkomst.
O.a. vindt U hier informatie over de vertrouwenspersoon en de onlangs door alle 4 kerken getekende overeenkomst.

PG Wesepe

PG Olst

PG Wijhe

PG Raalte

klik hier

Wie komt ons team versterken ???

Lijkt het je leuk om tijdens een dienst de camera's in de kerk te bedienen en/of presentaties (PowerPoint)  te maken?
Informeer dan eens of dit ook iets voor jou is. Het is echt niet moelijk.
Neem gerust eens contact met mij op:
Dick Stegeman

Vanaf 1-mei..