Huub Oosterhuis Lied 601

Licht dat ons aanstoot in de morgen

Lied uitgevoerd door Leoni Jansen  met tekst van Huub Oosterhuis.

Klik hier om naar YouTube te gaan.

‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’ is een lied uit 1978. Oorspronkelijk schreef Huub Oosterhuis het op de melodie van psalm 118, maar het werd pas echt populair op de melodie van Antoine Oomen. . In die vorm kwam het eerst in Gezangen voor Liturgie (1983) terecht en later in het Liedboek (lied 601). De titel ‘Lied aan het licht’ (dus niet over of van het licht!), kreeg het pas later.

Actueel lied in coronatijd

Een goede tekst toont zijn kwaliteit door in nieuwe omstandigheden weer nieuwe betekenissen op te roepen. Tijdens deze coronacrisis, waarin we zo op elkaar aangewezen zijn, springen de volgende regels van het lied eruit:

Dat ik niet uitval, dat wij allen
zo zwaar en droevig als wij zijn
niet uit elkaars genade vallen …

Want we hebben elkaar zo nodig om het verhaal van hoop levend te houden. Maar ook springt eruit:

kijk uit mijn ogen of ergens al de wereld daagt.

Namelijk, die bevrijding waar wij allen zo naar verlangen en die kwetsbaren in de samenleving weer meer in de ruimte zet en tussen de mensen. En tot slot:

Alles zal zwichten en verwaaien
wat op het licht niet is geijkt.

Alles wat ons aan donkere krachten overvalt – of dat nu een virus is, of de moeilijke gevolgen die dat virus voor velen heeft, het zal niet beklijven. Het licht (‘van Hem die leeft’!) zal het laatste woord hebben: het licht van de opstanding.

Toelichting door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede

datum en tijdstip 16-08-2020 om 9:30
Inzameling: Diaconie KIA Zending en Kerkbeheer Onderhoud Kerkelijke gebouwen.

datum en tijdstip 23-08-2020 om 9:30
Inzameling: Diaconie Bloemenfonds en Kerkbeheer Onderhoud Kerkelijke Gebouwen

datum en tijdstip 30-08-2020 om 9:30
Inzameling: Kerkbeheer en Diaconie
Vanwege de Corona gelden speciale regels. Klik hier voor info!meer details

Klein-Salland Kerkdienst vanuit  Olst van zondag 2 augustus bekijken: klik hier.

PG Olst van zondag 9 aug; klik hier

PG Wijhe van zondag 9 aug; klik hier